#publikbarometern Seriernas topp 10 Foto: SVT Grafik

Allsvenskan rycker ifrån SHL publikt

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan var den publikmässiga skillnaden mellan allsvenskan i fotboll och hockeyns SHL (då elitserien) 361 åskådare per match. I årets publikbarometer är den 4 121. Det är den största skillnaden mellan serierna sedan 2003. ”Det är få som har samma stämning som vi har i allsvenskan”, säger SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson.

Allsvenskan hade en enorm publikboom ifjol och nådde nästan 10000 åskådare i snitt. För första gången hade man över 2 miljoner åskådare totalt och Hammarby slog alla tiders publikrekord.

Det mesta som kan sägas om allsvenskans publiksuccé ifjol är redan sagt men tydligt är att det tycks fortsätta i år, redan före kvällens match mellan Hammarby-Östersund har fyra matcher lockat över 10 000 åskådare.

Hur står sig den svenska läktarkulturen i jämförelse med den europeiska?

– Den står sig väldigt väl i skapandet av stämning. Det är få som har samma stämning som vi har i allsvenskan. Men det finns en del saker att jobba med, som att den (allsvenskan) är välkomnande, säker och för alla. Det jobbar vi kontinuerligt med fansens organisationer. Vi vill inte att matcher ska avbrytas, eller ska komma igång sent pga pyroteknik. Det ska vi fortsätta jobba med, säger ordföranden i Svensk elitfotboll Lars-Christer Olsson.

SHL tappade något

SHL är tvåa på listan över svenska serier med ett snitt på 5846 åskådare per match i grundserien. Snittet är en liten minskning för SHL som i hög grad kan tillskrivas att Leksand åkte ut medan nykomlingarna Rögle och Karlskrona sänkte snittet, Malmö höjde dock detsamma.

Glappet mellan de två största serierna och övriga ökar. Speedwayen elitserie hade sitt lägsta snitt på länge men gick ändå upp till plats tre på listan då både hockeyallsvenskan och superettan tappade ännu mer.

Mer än halva publiken försvann från superettan mellan 2014 och 2015 och den stora anledningen är Hammarbys avancemang. Men även andra publikstarka lag som Sundsvall och Öster försvann och ersattes med publika miniputtar som Utsikten och Athletic.

Handboll, bandy och innebandy står kvar 

Handbollen, bandyn och innebandyn behåller sina positioner som serie nummer sex, sju och åtta publikt. Alla tre hade ganska små förändringar sett till publiksnitt.   

Speedwayens andraliga allsvenskan hade bra drag på matcherna ifjol och med 976 åskådare per match är man tillbaka på topp 10. Den serie som trillar ur topp tio är basketligan herr som rasar från en nionde plats ifjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.