Hammarby tillbaka i damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby spelar åter i damallsvenskan 2021. Carol Rodrigues blev stor matchhjälte med två av målen i 3-0-segern borta mot Älvsjö.

– Det är bara lycka, glädje, allt fint man kan säga. Det är hur mäktigt som helst. Jag är så stolt över alla, säger lagkapten Alice Carlsson till SVT Sport.

Sejouren i elitettan blev tvåårig. Efter degraderingen från damallsvenskan 2018 är Hammarby tillbaka i högstaligan nästa år.

Efter att ha fallit på målsnöret i den sista omgången förra året, en poäng hade då räckt, så fixade man det i år.

Trots att två omgångar återstår så säkrade Hammarby en damallsvensk plats under lördagen. Och de gjorde processen kort med Älvsjö och tog sin tionde raka seger.

Redan efter en dryg kvart ledde Hammarby med 2-0, efter dubbla mål av Carol Rodrigues. Först nickade brasilianskan distinkt in 1-0 efter nio minuter, och kort därefter utökade hon till 2-0 sedan hon snappat upp bollen i straffområdet.

Firade med fans utanför arenan

I andra halvlek hade Hammarby full koll och Älvsjö var aldrig särskilt nära att hota. I slutminuten sköt Felicia Saving in 3-0 med ett vackert skott i krysset och säkrade definitivt en plats i damallsvenskan.

Efter slutsignalen utbröt vilt jubel hos Hammarby, och de firade sedan med flera fans som befann sig utanför idrottsplatsen.

– Bajen påbörjade detta förra året, men det räckte inte hela vägen. Vi har slitit hårt med en pandemi där vi har fått skjuta upp serien, men vi har hela tiden trott på vår spelidé. Det har gett resultat och det får vi äntligen fira här idag, säger Carlsson.

– Sådan jäkla glädje och lättnad. Att äntligen få ta steget upp till allsvenskan betyder sjukt mycket, säger Emma Jansson som har varit i klubben i sex raka säsonger.

Då AIK förra helgen gick upp i damallsvenskan så finns minst två lag från Stockholm i högsta serien nästa år. Om Djurgården håller sig kvar, de ligger på rätt sida strecket nu, så är det tre lag.

KLIPP: Se Rodrigues två mål här

Elitettan

Älvsjö AIK FF

0 - 3

Hammarby IF

Älvsjö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.