Tusentals migrantarbetare har dött vid arenabyggen inför VM-2022. Foto: TT

Amnesty: Qatar brister i dödsfallutredningar

Uppdaterad
Publicerad

Qatar gör inte tillräckligt för att utreda dödsfallen bland migrantarbetare. Omkring 7 av 10 dödsfall lämnas ouppklarade, skriver Amnesty i en rapport 15 månader innan fotbolls-VM.

”Det här utgör en kränkning av rätten till liv”, säger Steve Cockburn på Amnesty International.

Människorättsorganisationen Amnesty riktar skarp kritik mot qatariska myndigheter i en ny rapport. De menar att Qatar rutinmässigt utfärdar dödsintyg för migrantarbetare utan att genomföra ordentliga utredningar.

Intygen innebär att den avlidnes anhöriga inte har möjlighet att söka kompensation.

”Att inte utreda, kompensera och förhindra dödsfallen hos migrantarbetare är ett brott mot Qatars skyldigheter att värna och skydda rätten till liv”, säger Steve Cockburn, chef för avdelningen för ekonomisk och social rättvisa på Amnesty International, i ett pressmeddelande.

”En kränkning”

Amnesty har gått igenom 18 dödsintyg för migrantarbetare mellan 2017 och 2021. I 15 av intygen beskrivs dödsorsaken som hjärtfel eller andningssvikt på grund av naturliga orsaker.

”I grund och botten är det så att vi alla dör av andningssvikt eller att hjärtat ger upp, och formuleringarna är meningslösa om det inte finns en förklaring till varför. “Naturliga orsaker” räcker inte som förklaring”, säger läkaren David Bailey.

Utöver Amnestys undersökning visar både dokumentation från Bangladesh samt en utredning utförd av brittiska tidningen The Guardian att omkring 70 procent av dödsfallen förklaras med naturliga orsaker.

”Det här utgör en kränkning av rätten till liv. De förnekar också de drabbade familjerna deras rätt till ersättning, och lämnar dem med plågsamma obesvarade frågor”, säger Steve Cockburn.

Qatar nekar

En talesperson för myndigheterna i Qatar säger till VG att de inte håller med om det som skrivs i rapporten och att de infört reformer som haft positiva effekter, och som gynnar fler än en miljon människor.

I februari släppte The Guardian en rapport som visade att runt 6 500 gästarbetare mist livet i Qatar sedan landet tilldelades VM för drygt tio år sedan. Många av dem på grund av dåliga arbetsförhållanden och olyckor i samband med bygget av arenor och infrastruktur inför mästerskapet.

VM-kvalet återupptas i början av september. Sverige har inlett med två raka segrar och ligger tvåa i gruppen, en poäng bakom Spanien som har en match mer spelad.

KLIPP: Vad är sportswashing?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Krönikören Dan Persson om sportswashing Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer