Janne Andersson håller presskonferens. Foto: Bildbyrån

Janne Andersson om Lind: ”Väldigt tillbakadragen”

Uppdaterad
Publicerad

Var har Amanda Lind varit under pandemin?
Förbundskapten Janne Andersson riktar kritik mot Sveriges idrottsminister.
– Det tog väldigt lång tid innan jag uppfattade att det var hon som var idrottsminister, säger han till Dagens Nyheter.

Förbundskaptenen anser att Folkhälsomyndigheten och politikerna hade kunnat sätta sig in bättre och haft större förståelse för idrottens roll och betydelse i samhället under krisen.

– Det är väldigt stor skillnad mellan olika idrotter och det har jag upplevt att man inte har varit tillräckligt engagerad i, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Jag vurmar för idrotten och den samhällsnytta vi gör. I början av krisen kallades fotbollen för någon sommaraktivitet i något sammanhang. Vi gick i taket så klart, vi som håller på med fotboll. Jag kan inte bedöma smittskydd och sådana frågor men resonemanget kring idrotten visar att de inte har varit tillräckligt insatta eller engagerade i idrottens roll.

Kritiserar Lind

Andersson är bland annat kritisk mot kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) som han menar länge var osynlig efter pandemins utbrott.

– Hon hade länge en väldigt tillbakadagen roll i det här. Nu har hon klivit fram lite på slutet.

Det senaste förslaget från Folkhälsomyndigheten är att det inte ska få finnas mer än sammanlagt 500 människor på plats vid idrottsevenemang, oavsett hur stor arenan är.

”Obegripligt”

Ofattbart, enligt Janne Andersson.

– Att man inte skulle kunna vara mer än 500 personer på Friends arena där vi spelar hemmamatcher, det är för mig obegripligt. Det är klart att det inte kan vara samma förhållanden om man spelar på Skytteholm eller på Friends och just den bristen på förståelse för de olika delarna i fotbollen, det tycker jag är tråkigt att man inte värderar på ett annat sätt.

Nästa vecka, den 5 september, tar Sverige emot Frankrike i Nations League, och tre dagar senare väntar Portugal. Båda matcherna spelas på Friends arena utan publik.

KLIPP: Janne Andersson om Frankrike och Portugal (26 augusti 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Janne Andersson om Frankrike och Portugal Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer