Asllani om historiska målet: ”Lite som att det var ödet”

Uppdaterad
Publicerad

Den 11 oktober 2020 blev Kosovare Asllani historisk när hon gjorde det första målet någonsin för Real Madrids damlag. När SVT Sport träffar landslagsstjärnan i Göteborg en dryg vecka senare har hennes spanska klubb dessutom tagit en historisk första seger.

– Jag har ju att vinna i mitt DNA, så det är klart att det är otroligt viktigt att vi visar att vi tar steg hela tiden, säger 31-åringen.

Det svenska landslaget är på plats i Göteborg för EM-kvalmatcherna mot Lettland på torsdag och Island nästa vecka.

Kosovare Asllani kommer till samlingen med nyfunnet självförtroende och i en helt annan matchform jämfört med senast.

– För egen del känner jag mig i mycket bättre form. Inför förra samlingen var det så osäkert hur man skulle reagera, om man ens skulle komma ihåg hur man spelade nästan, säger hon med ett leende.

Sommaren 2019 värvades Asllani och Sofia Jakobsson till CD Tacon. Strax efteråt blev det klart att Real Madrid tagit över klubben, och för första gången på 118 år hade Real Madrid ett professionellt damlag.

”Speciell känsla”

Men de första framgångarna har dröjt. Inte minst på grund av att årets försäsong blev tre månader lång och helt utan träningsmatcher. Men nu har Asllani och Real hunnit spela tre ligamatcher.

I 1-1-matchen mot Valencia i mitten på oktober blev svenskan historisk när hon gjorde klubbens första mål.

– Det är klart att det var stort och det är en speciell känsla. Vi hade många chanser att göra mål innan det också, det var lite som att det var ödet att det var man själv som skulle få göra det målet – och med huvudet också, berättar Asllani.

Just i det ögonblicket och efteråt, hur högt värderar du det?

– Okej, man vill helst vinna matchen – men det är ändå en speciell känsla att få göra det, och för egen del så värderar jag det faktiskt väldigt högt i min karriär.

”Vinna i mitt DNA”

I helgen kom också Real Madrids första seger.

– Jag har ju att vinna i mitt DNA, så det är klart att det är otroligt viktigt att vi visar att vi tar steg hela tiden.

EM-kvalmatchen mot Lettland sänds i SVT2 och SVT Play, med start 18.30 på torsdag.

Matchen mot Island sänds i SVT2 och SVT Play, med start 18.15 på tisdag nästa vecka.

KLIPP: Här är Asllanis historiska mål (11 oktober – 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.