Kosovare Asllani ser gärna protester mot Qatar-VM. Foto: Bildbyrån

Asllani stöder Qatar-protester: ”Önskar att Sverige kan vara med”

Uppdaterad
Publicerad

Under herrarnas VM-kvalsamling protesterade flera landslag mot att VM 2022 ska spelas i Qatar. Från Sveriges håll såg man inget sådant. Det tycker damlandslagets stjärna Kosovare Asllani är synd.

– Jag tycker det är självklart att Sverige ska vara en del av den kampen, säger hon till SVT Sport.

Bland annat Norges och Tysklands fotbollsherrar protesterade mot VM-arrangörens sätt att behandla gästarbetare samt bristen på mänskliga rättigheter i Qatar.

De gjorde det genom att bära tröjor med krav om mänskliga rättigheter under uppvärmningen.

Damlandslaget i fotboll

– Det är klart man känner att alla borde stå upp mot det som sker, för det handlar om mänskliga rättigheter. Det är en värdegrund som man måste stå upp för. Jag tycker att det är bra med alla landslag som har stått upp mot Qatar, bland annat Norge. Det är klart man önskar att vi i Sverige också kan vara med i kampen, säger hon.

Sverige valde att inte göra en gemensam protest. Vad tycker du om det?

– Man väljer sina vägar, men för min del står mänskliga rättigheter högst upp på agendan. Jag tycker det är självklart att Sverige ska vara en del av den kampen. 

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har tidigare uttalat sig om hur de visar sitt missnöje mot Qatar-VM.

– Vi har drivit denna fråga sedan 2016 och för en aktiv dialog med flera nationer om hur vi kan ta ett ännu större och samlat grepp kring den här frågan. Däremot blir det ju olyckligt när olika initiativ ställs emot varandra när alla jobbar för samma sak. Att det ena skulle vara bättre än det andra. Ju fler initiativ ju bättre och om går ihop så blir det ju ännu starkare, sade han till Expressen.

KLIPP: Norska landslaget tog ställning mot VM i Qatar (24 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet