Foto: TT Nyhetsbyrån

Asllani: Undrar om det är värt att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter terrorattackerna är PSG-stjärnan Kosovare Asllani bedrövad.
Hon tvekar nu om framtiden i Paris – och hoppas att den kommande Champions League-matchen skjuts upp.
”Det är inte så roligt att bo här”, säger hon.

Kosovare Asllani är djupt tagen efter gårdagens terrorattacker i Paris. SVT Sport fick tag på henne när hon var på väg hem från dagens träning, som de utländska spelarna lämnade då de kände sig otrygga på träningsanläggningen.      

– Det var en nedstämd stämning i dag. Alla vi utländska spelare drog hem, för vi kände oss inte trygga. Det är skrämmande. Vi kände att det gick inte att träna. Man kände ingen trygghet, säger hon, och fortsätter:

– Vi hade ju spelare som var på arenan och var isolerade. De var väldigt ledsna och är tagna över att det hände igen, och att de var mitt på arenan när det hände... Det är väldigt skrämmande.

Asllani själv är också tagen av händelserna:

– Man är både chockad och ledsen över allt som hände här, och att det händer igen så kort tid efter förra attacken, och syftar på attacken i januari, då tolv personer dog i samband med en attack mot tidningen Charlie Hebdo.

”Sov 1-2 timmar”

Det blev inte mycket sömn under natten.

– Jag sov 1-2 timmar. Man var uppe och följde livesändningar och ville uppdatera sig hela tiden. Det är samma som förra gången, man blir sömnlös lätt. Man kände att det här händer inte mot vissa personer, utan det är mot allmänheten, säger hon, och fortsätter:

– Det är det som är läskigt.

”Det sprider skräck”

Hon berättar att hon tvivlar på om det är värt att stanna i Paris:  

– Det sprider skräck. Det är inte så roligt att bo här där allting händer.

Tänker du på det sättet, att du inte vet om du vågar spela kvar?

– Absolut, så tänker jag. Jag har haft den tanken tidigare och nu blir det ännu mer klart. Tyvärr, men det är väl inte den tryggaste staden att vara i. Men samtidigt känner man att vad som helst kan hända var som helst i den tiden vi lever i nu.

– Det är skrämmande att nästa generation kommer att få läsa om allt som händer nu. Allt från alla krig och inbördeskrig till flyktingkris och alla de här attackerna. Det är det som är skrämmande, det känns som att det är folk mot folk. Det är kaosartat i världen just nu.

Vågar man röra sig på gatorna i Paris nu?

– Nej, vi kommer vara hemma i våra lägenheter. Vi vill inte vara ute. Vi är på väg hem från träningen nu (hon bor en kvart utanför Paris) och jag vet inte om jag kommer åka in till Paris över huvud taget framöver.

– Just nu känner jag att Paris får vänta. Jag vet inte om jag ens kommer att gå dit när det är julrusch, för man vet aldrig vad som kommer att hända, tyvärr.

Hoppas på uppskjuten CL-match

På onsdag kan dock Asllani bli tvungen att åka in till Paris, då det är dags för returmatch i Champions Leagues åttondelsfinal mot Örebro.

– Man har inte hunnit tänka så jättemycket på den. Men vår arena ligger ju mitt i Paris och... Ja, jag vet inte vad som sägs, säger hon.

Men du hoppas att den blir uppskjuten?

– I det här läget, så ja. Det hade väl varit bäst att skjuta på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer