Återupplev hela Sverigeresan 2.0

Uppdaterad
Publicerad

30 dagar i en husbil genom idrotts-Sverige. Från Kåseberga på sydkusten till Parkalompolo i Norrbotten. 18 platser, tio reportage – ett hundratal människor som på sitt vis utgör stommen i vad som är svensk idrott.

Här har vi samlat alla avsnitt.

Under hela sommaren har den klassiska reportageserien Sverigeresan rullat i Sportspegeln. I söndags gjorde husbilen sitt sista stopp, på Sveriges nordligaste natugräsplan.

Men lugn bara lugn. Alla avsnitt finns att se nu – och ett år framöver – här: Sverigeresan SVT Play

Avsnitt 1: Vuxna män och deras klubbor

Vi började vår resa i golfens spår. Och hamnade i en hästhage i Dalarna – och på den märkligaste av golftävlingar, på Gotland.

Här ser du hela reportaget!

Avsnitt 2: Föreningen utan hem

Örebro Black Knights är svensk mästare – men byter om med campinggäster. Genarps IF är friidrottsföreningen som saknar arena, men har en skog.

Här ser du hela reportaget!

Avsnitt 3: Sport för nördar

Vi besöker lilla Järnboås i Västmanland för att uppmärksamma en ny idrottsföreteelse – som tilltalar en ny, tidigare exkluderad, sportmänniska.

Här ser du hela reportaget!

Avsnitt 4: I väntan på snö

Hur är det egentligen att vara längdskidåkare på Öland? Vi möter skidklubben som knappt får någon snö. Och i Norrköping – utförsåkarna som i väntan på snö åker på gräs.

Här ser du hela reportaget!

Avsnitt 5: Alla känner en Arne

Det har blivit tid för att beröra hjärtat i svensk idrott: eldsjälarna. Vi åker till tre orter, tre föreningar – för att upptäcka platsens betydelse, gemenskap och passion.

Här ser du hela reportaget!

Avsnitt 6: Idrott för alla

I idrottens värld är en hjälte han som gör det avgörande målet, eller hon som räddar den sista straffen. Nu ska vi till Umeå för att träffa fem andra typer av hjältar – som tar sig över fysiska som mentala hinder för att inspirera andra med funktionsvariationer.

Här ser du hela reportaget!

Avsnitt 7: En kärlekshistoria

Idrottsrörelsen är full av kärlekshistorier. Som den om 93-årige bordtennisspelaren Olle och den adrenalinstinne barfotaåkaren Simon.

Här ser du hela reportaget!

Avsnitt 8: Döden ur sikte

Vad har idrotten för betydelse i bearbetning av eller för att förhindra döden? Vi möter föreningen som cyklar för att hedra någon saknad – och bågskytten som skjuter döden framför sig.

Här ser du hela reportaget!

Avsnitt 9: Pionjären

Alla sporter har sin pionjär. Personen som lägger ner hela sin själ för att driva sporten framåt. Pionjären finns överallt, i en kubbtatuerad gotlänning eller i en tennistränare i Angered.

Här ser du hela reportaget!

Avsnitt 10: När fotbollen kom till byn

I Norrbotten finns en fotbollstokig by med 22 invånare. Men nuförtiden spelar byalaget flesta hemmamatcherna i Kiruna, 20 mil hemifrån. Men för en dag kommer fotbollen tillbaka, till Sveriges nordligaste naturgräsplan. För ett prestigefyllt Tornedalsderby.

Här ser du hela reportaget!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.