Megan Rapinoe stod för två mål i bronsmatchen. Foto: TT

OS-brons till USA efter målfest

Australien och USA var båda ute efter revansch efter sina respektive semifinalförluster.

Bronsmatchen blev en målrik historia där Megan Rapinoe var avgörande för USA.

4-3 till amerikanskorna som får åka hem med ett OS-brons i bagaget.

USA fick en riktig drömstart i bronsmatchen mot Australien. Redan i den åttonde minuten kom ledningsmålet när Megan Rapinoe stod för ett ”olympiskt mål”. Hennes hörnspark skruvade sig, utan kontakt från någon annan spelare, hela vägen in i mål.

1-1 kom inte långt efteråt. Australiens stjärna Sam Kerr fick en fin djupledspassning att löpa mot. Då avslutade hon distinkt och trots att målvakten var på bollen kunde hon inte stoppa den från att gå i mål.

Tokyo 2020

Den första halvleken skulle bli en målfest. Fem minuter efter kvitteringen mötte Megan Rapinoe en höjdboll med vristen och dundrade in 2-1 i nättaket. Vilket var VM-drottningen från 2019 andra mål i matchen.

Innan halvtid kom också USA:s tredje mål. Den här gången var den Carli Lloyd som slog till med sitt 127 landslagsmål när hon snyggt placerade in 3-1 vid den bortre stolpen.

Lloyd tvåmålsskytt

39-åriga Carli Lloyd tog det inte lugnare i den andra halvleken när hon tidigt utökade till 4-1 efter att ha tagit vara på en försvarsmiss. Hennes tionde OS-mål.

Målfesten fortsatte och i minut 54 reducerade Caitlin Foord till 4-2 för Australien. I den 90 minuten kom ytterligare en reducering och det blev nerv under slutminuterna. Men Australien hittade inte kvitteringen.

OS-brons till USA och för Megan Rapinoe och Carli Lloyd kan det ha varit den sista landskampen.

– Vi åker hem med en medalj och det finns ingen bättre känsla än det, säger Lloyd efter segern.

Australien med sin svenske tränare Tony Gustavsson får alltså lämna detta OS utan medalj.

KLIPP: Sverige  besegrade  Australien – klara för OS-final (2 augusti)