Foto: TT Nyhetsbyrån

Barcelona vann inför tomma läktare

Uppdaterad
Publicerad

Dagens match i den spanska ligan mellan FC Barcelona och Las Palmas spelades framför tomma läktare. Det på grund av oroligheterna kring folkomröstningen i Katalonien.

”FC Barcelona fördömer det som inträffat på olika håll i Katalonien för att förhindra invånare att utnyttja sin demokratiska rätt att uttrycka sig.

Givet den exceptionella situationen har ledningen bestämt att matchen mellan Barcelona och Las Palmas spelas bakom stängda dörrar. Det efter att ligan avböjt att skjuta upp matchen.”

Tweet

Bakgrunden är den oroliga situationen i Katalonien på grund av den folkomröstning för självständighet som ägt rum under dagen.

Enligt katalanska myndigheter har över 300 människor skadats i regionen efter att kravallpolis bland annat avfyrat ett slags gummikulor mot demonstranter utanför en vallokal i Barcelona.

Enligt spanska myndigheter strider folkomröstningen mot landets konstitution och skulle därmed vara olaglig.

Bortalaget tar ställning

Las Palmas spelade med den spanska flaggan på sina skjortor för att stöda ett enat Spanien.

Det katalanska fotbollsförbundet har ställt in alla matcher i lägre divisioner.

Barcelonaförsvararen Gerard Piqué, en av de främsta förespråkarna för ett självständigt Katalonien, har i ett uttalande kallat söndagens incidenter för ”skamliga”.

Försvararen har också röstat i valet.

Tweet

Barcelona vann matchen

Matchen slutade 3-0 till Barcelona efter två sena mål av Lionel Messi. Inledde målskyttet gjorde Sergio Busquets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.