Alexander Isak klar för tyska storklubben. Foto: TT och Dortmund

Bekräftat: Isak klar för Dortmund

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. AIK:s 17-årige anfallstalang Alexander Isak har skrivit på för bundesligaklubben Borussia Dortmund.

Alexander Isak har spelat i AIK sedan han var sex år. Inför säsongen 2016 hade han inte ens ett A-lagskontrakt, utan tjänade 500 kronor i månaden och fick inte ens åka med till klubbens träningsläger i Dubai.

Isak saknade tröjnummer och fick inte vara med när truppen provade nya skor hos skosponsorn.. Han fick sitt genombrott i allsvenskan i fjol och fick även landslagsdebutera under januariturnén till Abu Dhabi.

– Det senaste året har varit obeskrivligt. Jag vill tacka AIK och fansen för alla år i klubben och jag hoppas att våra vägar möts igen i framtiden, säger Alexander Isak till AIK:s hemsida.

Försäljningen av Isak är den största affären i AIK:s historia. Den avslöjades under natten av förre lagkamraten Dickson Etuhu som publicerade en bild på honom tillsammans med Dortmunds sportchef. Senare gick huvudpersonen själv ut med en egen bild.

Alexander Isak

”Stolthet och glädje”

– Att som klubb få vara en del av en transfer av det här slaget är naturligtvis något vi alla inom AIK Fotboll känner en stor stolthet och glädje över. Stolthet då det har riktat hela det internationella strålkastarljuset på AIK och svensk fotboll under lång tid och det är bra för AIK och svensk fotboll att synas i de här sammanhangen, säger AIK Fotbolls VD Mikael Ahlerup.

Rykten om en flytt har florerat under en tid och det sägs att även Real Madrid varit intresserad av den unge svensken. AIK och Dortmund har kommit överens om att inte gå ut med de ekonomiska detaljerna i affären.

Enligt tidigare medieuppgifter kan övergångssumman ligga runt 90 miljoner kronor. Zlatan Ibrahimovic blev 2001 den dyraste övergången i allsvenskans historia när Ajax betalade Malmö FF 82,5 miljoner kronor för anfallsstjärnan.

”Talangfull anfallare”

Dortmunds sportchef Michael Zorc:

”Alexander Isak är en enormt talangfull anfallare som många av Europas storklubbar har velat skriva kontrakt med. Vi är så klart glada över att han har valt Borussia Dortmund”, säger han till klubbens webbplats.

Alexander Isak

Född: 21 september 1999 i Solna.

Längd: 190 centimeter.

Vikt: 70 kilo.

Position: Anfallare.

Tröjnummer: 36.

Allsvensk matcher/mål: 24/10.

Landskamper, totalt: 2 A, 19 U17, 3 U19, 1 U21.

Främsta meriter: Utsedd till årets nykomling i allsvenskan 2016; vald till fansens favorit; AIK:s yngste målskytt i allsvenskan genom tiderna när han gjorde mål i debuten mot Östersund; stora silver med AIK 2016; debuterade i U21-landslaget i höstas, i A-landslaget på januariturnén.

Aktuell: Blev landslagets yngste spelare på nästan 100 år, och dess yngsta målskytt, under vinterturnén i Abu Dhabi. Nu klar för bundesligalaget Dortmund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.