Martens fixade gruppseger med slumpmål

Nederländerna är vidare som gruppsegrare.

Men det krävdes ett slumpmål för att säkra den tredje raka gruppsegern.

Efter kvällens 2-1-seger mot Belgien väntar tvåan i grupp B i kvartsfinal – som kan bli Sverige.

Toppmötet fick en otäck start när nederländska Anouk Dekker och belgiskan Maud Coutereels nickade kraftigt ihop i en luftduell. Värst var det med Coutereels som blev liggande i över fem minuter och blödde ymnigt från huvudet.

Kort därefter var olyckan framme igen för Coutereels.

Men den här gången hamnade hon på mellanhand i eget straffområde och sparkade ner nederländska mittfältaren Jackie Groenen. Straffsparken var given och Sherida Spitse satte säkert straffen till 1-0.

Men belgiskorna lade sig inte ner och dog. Till den andra halvleken kom belgarna ut i en rasande fart och Janice Cayman kom nära kvittering direkt. Serverad in i straffområdet av Tessa Wullaert avslutade hon direkt på volley, men avslutet styrdes tätt över ribban.

Kan möta Sverige

Tre minuter senare kom till slut utdelningen. Wullaert skyfflade in ett inlägg på chans i straffområdet. Det var för brant slagen, men när den nederländska målvakten Sari van Veenendaal var för långt ut från eget mål letade sig inlägget hela vägen in i mål till 1-1.

Belgiskorna fortsatte forceringen efter ett segt mål – men det var Nederländerna som fick jubla sist med kvarten kvar att spela. När Lieke Martens anföll i omställning kom hon ur vinkel och drog iväg ett skott på chans. Utdelningen blev maximal när skottet tog på mittbacken Heleen Jacques och seglade snöpligt över belgiska målvakten in till 2-1.

I och med segern vinner Nederländerna grupp A. Om Sverige slutar tvåa i grupp B väntar just värdnationen i kvartsfinal.

Danmark slutar tvåa i grupp A efter kvällens 1-0-seger i det nordiska derbyt mot Norge.