Gais-supportrar eldar bengaler under derbyt mot Örgryte Foto: BildbyrånVisa alla (6)
Visa alla (6)

Bengalkaos i Göteborgsderbyt

Uppdaterad
Publicerad
Derbyt i superettan mellan Gais och Örgryte på Gamla Ullevi avbröts två gånger på grund av kraftig bengalbränning från båda lagens klackar. Enligt uppgifter Polisen i region Väst fick en person föras iväg med ambulans, något som slås tillbaka av Örgryte.
– Ingen från arrangemanget fick besöka sjukhus, säger Örgrytes evenemangsansvarige Björn Nilsson till SVT Sport.

Matchen inleddes liksom vid tillfällen tidigare under våren med tio tysta minuter från fansen som protest mot polisens villkorstrappa och hårdare tag på fotbollsmatcher. Supportrar uttryckte även missnöje mot RF:s ordförande Björn Eriksson.

Men det slutade inte där. Bengaler tändes som gjorde att första halvlek förlängdes med elva minuter. Även början av andra halvlek stördes av pytoteknik och avbrott i spelet.

– Vad ska man säga? Det är något som sker runt om i Sverige, det är inget som är speciellt för just för den här matchen, säger Örgrytes evenemangsansvarige Björn Nilsson till SVT Sport.

– Vi följer detta på övervakningskameror för att se vilka som gör sig skyldiga till brott. Vi poliser tycker väl som alla andra att det här är jättedåligt, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson, till SVT.

Även SOS Alarm uppger att en ambulans har varit på plats.

”Jäkligt olyckligt”

Örgryte slog dock tillbaka mot polisens uppgifter.

– Jag är ansvarig för matchen så jag vet exakt vad som hänt, det är en människa som får lite problem med andningen och känner lite tryck i lungorna efter rökutvecklingen, där vår sjukpersonal hjälper personen på plats och personen stannar kvar och ser hela matchen och mår bra, fotsätter Björn Nilsson.

– Sedan sker det en misshandeln utanför arenan där vi tillkallar ambulans, men inte ens den personen behöver åka med amblansen. Ingen från arrangemanget fick besöka sjukhus. Personerna utanför arenan hade heller ingenting med matchen att göra, fortsätter han.

Vad tänker du om att polisen ändå sprider sådana här uppgifter?

– Det var väl någon presstalesman som inte var på matchen. Att lämna ut uppgifter så känns ju inte helt hundra. Man antar väl saker, jag tycker det är jäkligt olyckligt.

Örgryte vann matchen med 1–0.

Se bilder från arenan i bildspelet ovan.

Superettan
Örgryte IS logo

Örgryte IS

1 - 0

GAIS logo

GAIS

Gamla Ullevi, Göteborg
Publik: 9903
Domare: Adam Ladebäck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer