Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Berg öppnar för tränarkarriär: ”Fotbollen ligger en varmt om hjärtat...”

Uppdaterad
Publicerad

Den förre landslagsstjärnan Marcus Berg är sedan i somras tillbaka i Sverige.

Han njuter av sin tid i IFK Göteborg – och gläntar på dörren för en fortsatt karriär inom fotbollen efter sin tid som aktiv spelare.

– Det är klart att jag varit inom fotbollen i hela mitt liv, säger han till SVT Sport.

Nyligen öppnade lagkaptener i allsvenskan och superettan för Göteborgs-Posten upp om hot och hat. Strax innan flytten till Blåvitt i somras fick Marcus Berg ta emot hot och hat.

Allt på grund av ett missat avslut för Sverige i EM.

– Det handlar det bara om att sänka personen och dennes nära och kära. Det är ett sjukt beteende. Tyvärr finns det i samhället i dag. Jag hoppas att det försvinner så snabbt som möjligt.

Han utvecklar:

– Du kan tycka och tänka vad du vill om vem du vill, men du behöver inte säga det och få ut det. Jag har svårt att förstå vad det ska ge personer som lägger en sån kommentar. Det är inte bara mot fotbollsspelare eller en offentlig person, det är ett samhällsproblem som kan drabba unga.

”En harmoni”

Efter sommaren väntade dock en roligare period för Berg. En tid som han hittills tillbringat i sitt lag, i sin stad.

– Det är klart att själva känslan att flytta hem är fantastisk och att få spela i Blåvitt, det finns inget bättre. Det är i stort sett något man drömt om hela tiden, att få komma tillbaka en dag.

Hur har det varit för familjen?

– Det har varit fantastiskt. Barnen har fått ett annat socialt liv och det är väl det som är den härliga känslan, att man ser hur barnen trivs. Det är en harmoni. Varje dag på vägen hit eller på väg hem så känner man ett lugn. Och jag är otroligt glad över att få vara här igen.

”Har kunskap...”

Många spelare som är i slutet på sin karriär pratar om livet efter fotbollen. Hur ser du på det?

– Det är klart att jag varit inom fotbollen i hela mitt liv. Sen handlar det om ifall man kan lära ut det. Om det är på plan med ungdomar eller i ett A-lag, det har jag ingen aning om. Men det är klart att fotbollen ligger en varmt om hjärtat och något man alltid har gjort och har kunskap inom förhoppningsvis.

Säg att IFK Göteborg motbevisar alla och tar ett SM-guld. Blir det skorna på hyllan då? Är det ett optimalt avslut?

– Haha, det hade det ju varit. Men det är långt fram. Det är mycket som kan hända och inget jag fokuserar på, utan det är bara här och nu.

SE HELA INTERVJUN: Berg om hot och hat – och om framtiden: ”Något man alltid gjort”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.