Nu gör Berg målen i öknen

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Berg är den som ska gör det. Målen som ska ta Sverige förbi gruppselet på VM i sommar. Värmlänningen laddar för fotbollsfesten i en annorlunda miljö. SVT Sport träffade den svenske skyttekungen i hans nya hemland Förenade Arabemiraten.

Alla blev nog glada när domaren blåste av matchen på San Siro. Sverige var äntligen i ett VM igen. Men frågan är om inte en av de gladaste var han som med åtta mål skjutit oss dit.

Marcus Berg, som bara spelat ett mästerskap tidigare, får en fantastisk chans att kröna sin karriär med ett VM

– Du ser ju hur glad jag är, säger Berg och ler stort när VM kommer upp som första fråga i vår intervju i den arabiska slottet, insprängt i en oas i Al Ain.

Svensken berättar om hur han mottogs kungligt av sin familj när han kom hem efter VM-biljetten var säkrad.

– De hade tapetserat ett rum med bilder och grattismedddelanden, skrattar Berg.

Naturlig flytt

Nu är den 31-årige värmlänningen ett etablerat namn hos VM-törstande svenskar. De fyra senaste åren har han varit firad stjärna och skyttekung i Panathinaikos. Men i somras blev säkert många förvånade när flyttlasset, i stället för till en annan storkubb i Europa, gick till Förenade arabemiraten och klubben Al Ain FC.

– Jag trivdes jättebra i Grekland i fyra år men men det var också en del problem som tog för mycket kraft från fotbollen. Det kände helt rätt att flytta, säger Berg, som inte förnekar att pengarna, en årslön som uppges vara på 30 milj kr, spelade in när han valde att flytta till arabemiraten.

– Det spelade väl också in såklart, karriären är inte jättelång, det blir viktigare ju äldre man blir.

Det är i staden Al Ain 15 mil från storstaden Dubai som svensken, bördig från Torsby, nu har sin hemvist. Här har han lyckats smälta in i den arabiska miljön, familjen bor bara 500 meter från träninganläggningen.

Fotbollsmässigt har flytten från Europa inte ändrat på särskilt mycket heller. Han gör fortfarande mycket mål, den här gången i Al Ain FC:s lila tröja.

– Fotboll är ganska universellt tycker jag. Vi har till exempel ett kroatisk tränarteam.

Berg var firad hjälte i Grekland. Än har han en bit att gå för att uppnå samma status i den arabiska öknen.

– Jag har väl fått börja om lite men jag har kommit in i det bra tycker jag. Jag gör en del mål och vi leder ligan, säger svensken som hunnit med att göra åtta mål och är i med i täten av den inhemska skytteligan.

Prisas av kroatisk tränare

Berg menar att kraven är höga på att han ska prestera och med all rätt menar han.

– Folk man träffar på stan kan efter en match när man gjort två mål säga varför gjorde du inte tre, skrattar han.

Men kroatiske tränaren Zoran Mamic, med egna meriter från bland annat Bayer Leverkusen är nöjd. Inte bara med målen.

– Han är en anfallare som inte bara stannar i boxen utan han springer mycket och hjälper laget. Det såg vi i matchen mot Italien. Han är en sådan spelare som alla lag och tränare vill ha, säger Mamic.

VM – en dröm

Karriären inleddes med SM-guld i IFK Göteborg och skytteligavinst i U21-EM 2009.

Sedan gick det lite på tomgång Det är först de senaste åren som han etablerat sig som given startspelare i landslaget.  Han var med i EM 2016 men sommarens äventyr i Ryssland blir Marcus Bergs första VM.

– Det är det största man kan vara med om i karriären, något man alltid drömt om, säger Berg om det som väntar i sommar.

Al Ain FC

Bildad: 1968.

Stadion: Jazza Bin Zayedstadion, invigd 2014. Kapacitet 22 717.

Klubbpresident: Mohammed Ben Zayed, kronprins i Abu Dhabi

Meriter: 12 ligatitlar, sex segrar i Presidents Cup. Vinnare av asiatiska Champions League 2003, i final 2005 och 2016

Tränare: Zoran Mamic, Kroatien

Stjärnorna i klubben: Tsukasa Shiotani, försvarare, Japan, Caio, mittfältare, Brasilien, Omar Abdulrahman, mittfältare, UAE, Dyanfres Douglas, anfallare, Brasilien, Marcus Berg, anfallare, Sverige.

Källa: Al Ain FC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.