Foto: BILDBYRÅN

Östersund tilldöms segern med 3–0

Uppdaterad
Publicerad

Den allsvenska matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund, som avbröts på grund av att en åskådare sprang in på planen och attackerade Östersunds målvakt Aly Keita, kommer att sluta 3–0 till Östersund. Det meddelade Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd i dag.

Men det var en oenig disciplinnämnd som fattade beslutet. Två av ledamöterna tyckte att resultatet skulle  bli 1-1, som var det resultat som riksombudet Artur Ogelid förordade.

Disciplinnämndens vice ordförande var dock för att slutresultatet skulle dömas till 3-0 för Östersund. Diciplinnämnden anser att eftersom 17-åringen som attackerade Aly Keita satt bland Jönköpings supportrar är han att betrakta som en Jönköpingssupporter, och då är det Jönköping som klubb som är ansvarig för honom. Det är utifrån den huvudregeln som disciplinnämnden har fattat sitt beslut.

– Och då skall den icke felande föreningen tilldelas segern med 3-0, i det här fallet Östersund, säger disciplinnämndens andre vice ordförande Erlend Staverhaug till SVT Sport.

Han anser att nämnden har haft en bra och konstruktiv diskussion.

– Vi har ett regelverk med många saker att ta hänsyn till, ibland ser man olika på hur det skall tillämpas. På en arena finns det traditionellt sett åskådare som tydligt utmärker sig för att vara supportrar, men även många som inte tillhör den skaran men som ändå är supportrar. Oavsett vilken väg man väljer blir det svårt att avgöra i slutändan, säger han.

J Södra kommer överklaga

Jönköping Södras klubbchef Kjell Lundgren är besviken över domen.

– Det är ganska märkligt att man går på den linjen eftersom personen i fråga sagt i polisförhör att han inte är någon supporter av någon av klubbarna, säger han till SVT Jönköping och fortsätter:

– Man kan bevisligen påverka resultat om man tar sig in på matcher och det är inte bra för svensk fotboll.

Enligt JNytt kommer klubben att överklaga domen.

– Ja, och det ska vi göra. Vi ska sitta ner och diskutera internt kring hur vi ska gå vidare, säger Lundgren.

”Känner med Jönköping”

SVT Sports expert Daniel Nannskog vill se en fortsätt diskussion i ämnet.

– Jag är bedrövad och bekymrad över detta. Även om beslutet från disciplinnämnden var väntat så känner jag med Jönköping. Det är så trist att inte matcherna avgörs på ett sportsligt sätt. Det är svårt att skydda sig mot galningar som vill illa. Tomma läktare vill jag verkligen inte se. Men säkerheten för spelare, domare och publiken måste komma främst. Det är viktigt att vi fortsätter att diskutera detta..

Även fotbollsförbundets riksombud Artur Ogelid, som anmälde händelsen till disciplinnämnden och föreslog resultatet 1-1, överväger om han ska överklaga beslutet.

Sprang in i slutminuterna

När bara minuter återstod av matchen mellan Jönköping och Östersund på Stadsparksvallen den 15 augusti, vid ställningen 1–1, tog sig en maskerad person in på planen och gick till fysisk attack mot Östersunds målvakt Aly Keita. Huvuddomare Jonas Eriksson tog beslutet att avbryta matchen.

En 17-årig man greps och anhölls , men släpptes dagen därpå.

Som förklaring till sitt agerande har 17-åringen i förhör sagt att han hade satsat pengar på matchen och att resultatet gick fel. Han säger också att han har agerat helt på egen hand. Det finns inga andra misstänkta personer i ärendet. Förundersökningen beräknas kunna slutföras inom två-tre veckor. Enligt Pernilla Törsleff, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Jönköping, är det inte helt klart när och om åtal kommer att väckas mot 17-åringen.

”Disciplinnämndens majoritet anser att åskådaren som angrep Östersunds målvakt ska betraktas som Jönköpings supporter varför Jönköping är ansvarigt för det inträffade och förlorar matchen. Majoriteten har även synpunkter på Jönköpings arrangemang. Två ledamöter är skiljaktiga och anser att resultatet 1-1 vid matchens avbrott bör vara slutresultat”, skriver disciplinnämnden på svenskfotboll.se.

Läs domen i sin helhet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer