Arenan i Kalmar bara minuter efter AIK:s SM-guld den 11 november ifjol. KFF:s säkerhetschef riskerar åtal för att ha brutit mot ordningslagen. Foto: Bildbyrån

Inget åtal väcks mot Kalmar FF:s säkerhetschef

Uppdaterad
Publicerad

Efter över ett år i ovisshet står det nu klart att inget åtal kommer väckas mot Kalmar FF:s säkerhetschef efter AIK:s SM-guld 2018.
Det meddelade åklagarmyndigheten idag.
– Det har hängt som en skugga över oss. Det är ett väldigt skönt besked, säger Kalmars tillförordnade klubbchef Lucas Nilsson till SVT Sport.

I november 2018 firade AIK SM-guldet i Kalmar. Därefter polisanmäldes Kalmar FF:s säkerhetsansvarige polisanmäldes för brott mot ordningslagen.I somras meddelade kammaråklagare Magnus Ling att han planerade att väcka åtal då han hela tiden ansett att bevisläget varit starkt. Men så blir inte fallet.

Åklagare har nu funnit att den säkerhetsansvarige inte har brutit mot de villkor som meddelades när han fick tillstånd till matchen.

– I och med kammarrättens dom framstår många av de villkor som polismyndigheten meddelat till matchen som så otydliga att de inte kan gälla som villkor. Bland annat gäller det tider för insläpp och antal ordningsvakter vid de olika ingångarna till arenan, säger kammaråklagaren i ett pressmeddelande.

”Väldigt skönt besked”

Kalmar FF har hela tiden varit starkt kritisk till anmälan och i dag var det en stor lättnad i klubben när beskedet kom.

– Vi fick direktiv väldigt sent innan matchen vad som gällde. Det blir väldigt speciella tillfällen, en sådan match när någon vinner SM-guld. Vi fick beskedet för en stund sedan så vi är väldigt glada. Jag ringde upp säkerhetschefen och det var ett skönt samtal. Det är otroligt skönt att det blev så här, att han slipper åtal. Det har hängt som en skugga över oss. Det är ett väldigt skönt besked, säger Kalmars tillförordnade klubbchef Lucas Nilsson till SVT Sport.

Anledningen att det är säkerhetschefen som riskerar åtal handlar om att reglerna i dag kräver att varje klubb har en person som är ansvarig för klubbarnas idrottsarrangemang och som kan anmälas om polisen anser att säkerhetskraven inte har uppfyllts.

– Man har känt att det varit lite tungt när man pratat säkerhet, vi har hela tiden jobbat för att få ett så säkert arrangemang som möjligt. Det här har hängt som en skugga över oss. Det är framförallt för den här personen, för hans skull, som man känner en lättnad. Han har tagit på sig ett väldigt stort ansvar kring den här frågan. Det är en stor apparat att hålla i ett arrangemang så det känns lite fel att en person hålls som ansvarig.

ARKIV: Så här såg det ut när Djurgården stormade planen i Norrköping efter SM-guldet (2 november 2019)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Djurgårdens målvakt Tommi Vaiho och Jesper Karlström. Foto: BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer