Foto: Bildbyrån

Beslut om VAR i allsvenskan dröjer: ”Inte i närtid”

Uppdaterad
Publicerad

Videodomarsystemet VAR används i flera europeiska fotbollsligor.

Om det är på väg att införas inom svensk fotboll?

– Det kommer inte tas ett beslut i närtid, det kan man lugnt utgå från, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll (Sef).

Frågan om VAR i allsvenskan har varit het under flera år. Verktyget har använts i många europeiska ligor – men ännu har ett beslut kring införande i svensk elitfotboll inte fattats.

– Det är inte vi som bestämmer i det här, utan det är Svenska Fotbollförbundet (Svff). VAR-frågan ligger ganska still på förbundet nu skulle jag påstå. Man vaktar frågan och tittar på om det kommer nya varianter av VAR i form av light, säger Mats Enquist.

– Det kommer inte att tas ett beslut i närtid, det kan man nog lugnt utgå från. Under hösten/vintern kommer frågan att diskuteras igen. Frågan är inte död på något sätt, men beslutet ligger knappast inom snart framitd.

Kan besluta annat

Enquist menar att klubbarnas och supportrarnas uppfattning har varit tydlig: man tycker inte att VAR tillför i förhållande till vad det kostar i spelupplevelse.

Skulle Svff kunna gå in och köra över klubbarna och besluta att införa VAR?

– Svff är en demokrati som det mesta inom idrotten. Så det är klart att man kan fatta ett demokratiskt beslut i en annan riktning om man till exempel får stöd från distrikten. Men för min egen del är jag väldigt trygg med att det här inte kommer att passera över huvudet på klubbarna.

”Allt kan hända”

Hur ser det ut gällande extern förväntan?

Den har nog inte ökat. Det är mer att VAR har blivit vanligare. Vi har lag som går ut och spelar i Europa, där blir kravet högre om att ha VAR. Det kan också komma bestämmelser från Fifa (internationella fotbollförbundet) och Uefa (europeiska fotbollförbundet) som tvingar till VAR.

– En lärdom kring VAR är delen kring Goal Line Technology (målkamera), där min uppfattning är att betydligt färre är negativa.

Kostnaden för VAR faller gissningsvis på Svff?

– Jag tror inte att det kommer att se ut så. Vi som är olika parter – Sef, Efd, förbundet och så vidare – där är tanken att vi bedriver vår egen utveckling och tar både intäkter och kostnader för det. Jag tror att det med all säkerhet kommer att gälla VAR. Vi får naturligtvis ta en diskussion med förbundet om vad som är rimligt att de tar på sig då de äger domarfrågan. Lejonparten kommer dock nog landa på elitklubbarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer