”Bevaka Real Madrid? Komplicerat”

Cristiano Ronaldo – en världsstjärna under ständig bevakning.
Foto: TT NyhetsbyrånCristiano Ronaldo – en världsstjärna under ständig bevakning.
Real Madrid är av många omnämnd som världens största fotbollsklubb. Få lag verkar under lika stort intresse från supportrar och media som den tiofaldiga Europacupmästaren. Men bevakningen kontrolleras stenhårt.

– Det är komplicerat. Träningen är bara öppen för media de första 15 minuterna, vilket i praktiken innebär uppvärmning, säger Álvaro de la Rosa, reporter på den Madridbaserade tidningen Diario AS.

– Och det är alltid klubben som väljer ut vilka spelare som ska prata med media och när, fortsätter han.

Nicolás de Vicente, reporter på tv-kanalen TVE, tycker att den kontrollerade bevakningen är överdriven.

– Grejen är att Real Madrid genererar så pass mycket information att du är mer beroende av dem, än vad de är av dig. Mindre klubbar behöver medierna men inom Real kan de själva sätta reglerna. Och mediernas utrymme blir mindre och mindre. Ju mindre frihet vi journalister har, desto enklare är det för klubben att kontrollera bilden som ges. Och de vill kontrollera den stenhårt.

Fansens chans att se stjärnorna

För Real Madrids supportrar är träningarna helt stängda. Många väntar troget utanför anläggningen Ciudad Real Madrid (”Valdebebas”), belägen en knapp halvtimme nordöst om centrala Madrid, i hopp om att få en glimt av världsstjärnorna när dessa lämnar träningen i sin lyxbilar.

– Härifrån kan man se dem från typ fyra meter, vi har redan sett Ronaldo och vi väntar på Benzema, säger Ibrahim, som rest från Libanon med sin son och bror för att se Real Madrid spela.

Somliga supportrar dröjer sig kvar i flera timmar.

– Det är det värt för att få se just de här spelarna, säger Dennis från Tyskland.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.