Foto: TT Nyhetsbyrån

Blatter och Platini stängs av 90 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Fifas etiska kommitté stänger av både sin egen chef Sepp Blatter och Uefas president Michel Platini i 90 dagar. Under avstängningen tar Issa Hayatou, ordförande i det afrikanska fotbollsförbundet (CAF), över presidentskapet.

Uppgifter om att Fifas etiska kommitté stänger av Platini på 90 dagar gör fransmannen rasande. Platini kallar uppgifterna för ”lömska” och hävdar att Fifa läckt uppgifter i förväg för att försvaga hans ställning.

Enligt BBC kommer nu förslag om att en oberoende kommitté ska ta över Fifa tills dess att allt är uppstädat. I ett uttalande meddelar Fifa att Issa Hayatou, ordförande i det afrikanska fotbollsförbundet, tillfälligt kommer att ta över posten som Fifa-president.

Fransmannen misstänks för att ha tagit emot 17,2 miljoner kronor av Blatter för tv-rättigheter till fotbolls-VM för Karibien under 2011.

– Jag släpper allt jag har för händerna för att sanningen ska komma fram, säger Platini.

Blatter brottsutreds dessutom av schweiziska myndigheter. Fifas etiska kommitté undersöker Blatters och Platinis inblandning i den korruptionsutredning som nu pågår. 

Fifas ordförandeval ska ske 26 februari

Blatter, vars avgång krävdes av flera tunga sponsorer som Coca Cola, McDonad's och Visa förra veckan, har förnekat några felaktigheter och sagt att han kommer att arbeta på sin post till Fifa har sitt ordförandeval 26 februari. Platini var innan dagens nyhet stor favorit till att ta över ordförandeposten. 

Förutom Blatter och Platini stängs den sydkoreanen Chung Mong-Joon, liksom Platini kandidat till att ersätta Blatter vid ordförandevalet i februari, av i sex år.

Fifas generalsekreterare Jerome Valcke, som redan har beordrats lämna Fifa på grund av en separat VM-biljettskandal, har stängts av i 60 dagar.

Fifaskandalen inleddes den 27 maj när sju Fifa-delegater greps vid en gryningsräd i Zürich.

Fakta

Visa

Fakta: Sepp Blatter

Född: 10 mars 1936 (79 år).

Nationalitet: Schweizisk.

Karriär inom fotbollen: Teknisk direktör för Fifa 1975-81, generalsekreterare för Fifa 1981-98, ordförande för Fifa sedan 1998 (fyra mandatperioder).

Fakta: Michel Platini

Född: 21 juni 1955 (60 år).

Nationalitet: Fransk.

Karriär inom fotbollen: Mittfältsstjärna i bland annat det franska landslaget och Juventus på 1970- och 80-talet. Vann EM-guld med Frankrike 1984. VM-brons 1986. Förbundskapten för Frankrike 1988-1992. Jobbade inom Fifas VM-organisation 1992-1998. Har haft flera positioner inom Fifa och Uefa. 2007 valdes han till ny Uefa-ordförande efter Lennart Johansson, och har sedan valts om två gånger: 2001 och 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FIFA

Mer i ämnet