Taison. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Blev utsatt för rasism – visade fingret och blev utvisad

Uppdaterad
Publicerad

En ny rasistskandal har blossat upp i europeisk fotboll. Den här gången är det Sjachtar Donetsks brasilianske mittfältare Taison som blivit offer för tillmälen som kommit från gästande Dynamo Kievs fans under en match i den ukrainska ligan.

– Det är hemskt då sådant här händer inom fotbollen. Man behöver riktiga supportrar istället för människor som kommer till arenan och beter sig sådär, säger lagkamraten Marcos Antonio enligt BBC.

Matchen var 77 minuter gammal när 31-åringen fick nog av de rasistiska glåporden. Taison riktade sitt långfinger mot de tillresta supportrarna innan han tog upp bollen med händerna och sparkade iväg den mot dem.

För detta valde domaren Mykola Balakin att ge Taison rött kort, varpå spelaren lämnade planen i tårar.

På grund av Dynamo Kiev-supportrarnas beteende avbröts matchen sedan i fem minuter innan den återupptogs och spelades färdigt.

Båda klubbarna har fördömt det inträffade och erbjudit sig att hjälpa till med att utreda incidenten.

Sjachtar Donetsk vann matchen med 1–0.

Arkiv: Daniel Nannskog om rasism: ”En smäll i hjärtat” (14 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.