Domarbasen Bosse Karlsson avgår. Foto: Bildbyrån

Bo Karlsson lämnar SvFF

Uppdaterad
Publicerad

Bo Karlsson lämnar posten som ordförande för domarkommittén i Svenska fotbollförbundet.

– Jag kan bekräfta att han lämnar sin post med anledning av de uppgifter om olämpligt beteende som framkommit, säger SvFFs ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

– Han är en av de främsta domarna inom svensk fotboll. Vi i förbundet har fortsatt förtroende för Bo Karlsson, det är han själv som fattat beslutet om att lämna sin post.

– Han meddelade mig i går att han vill lämna förbundet med anledning av att hans förtroende i domarkommittén är skadat på grund av de uppgifter om olämpligt beteende som framkommit.

– Det är allvarliga uppgifter som framkommit och vi kan bekräfta att han avgår, säger Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Rätt beslut för svensk fotboll

– Uppdraget i sig bygger på ett förtroende och det är så pass skadat, för alla inblandade är det rätt beslut och rätt för svensk fotboll, säger generalsekreterare Håkan Sjöstran till SVT Sport.

Var det omöjligt för honom att sitta kvar?

– Ja, givet de anklagelse som har framkommit, även om det hände för 20 år sen så är förtroendet så pass skadat.

”Inget minne av händelsen”

I spåren av MeToo har en kvinna, som är en är föredetta elitfotbollsspelare och elitdomare, anklagat Bo Karlsson för att ha utfört sexuella trakasserier för 21 år sedan.

– De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som Domarkommitténs ordförande. Jag har därför meddelat Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att jag lämnar det med omedelbar verkan. Mitt uppdrag bygger på förtroende, det förtroendet är i och med dessa anklagelser – även om det är 21 år gammalt – så pass skadat att den bästa lösningen för svensk fotboll är att jag träder tillbaka. Jag har inget minne av händelsen och kan därför inte kommentera den, säger Bo Karlsson i ett pressmeddelande.

”Det var helt enkelt inte roligt längre”

Kvinnan skriver på Facebook om hur hon som ung domare valde att sluta på grund av trakasserierna.

”Ett exempel från min aktiva tid är när jag vid 20 års ålder, som mycket lovande ung kvinnlig domare (fanns inte så många sådana vid det tillfället) fick skamliga förslag, alldeles för långa och många kramar, klappar på stjärten och ett flåsande ”jag tror jag är kär i dig” av landets då ansvariga domarbas. Som dessutom med en blinkning sa att det nog skulle kunna gå bra för mig i domarkarriären.”

”Hans agerande tog bort all glädje i det jag gjorde. Jag började undvika olika situationer, utbildningar och konferenser för att slippa stöta på honom eller hans fru. Det tog bara något år sen slutade jag. Det var helt enkelt inte roligt längre.”

Inlägget publicerades för knappa två veckor sedan.

SVT Sport har sökt Bo Karlsson som inte vill uttala sig, utan hänvisar till sitt pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.