Juventus-fans som följde Champions League-finalen på ett torg i Turin råkade i panik efter ett bomblarm. Foto: TT Nyhetsbyrå

Fyrverkeripjäs utlöste panik – över 1.500 personer skadade

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle bli en stor Champions League-fest på torget i Turin. Men i slutet av matchen hördes två bombliknande smällar som utlöste panik bland de 30.000 supportrarna.

I den trängsel som uppstod på Piazza San Carlo bland människor som gjorde allt för att ta sig från platsen, skadades över 1.500 personer.

Juventus supportrar hade samlats för att tillsammans se finalen i Champions League mot Real Madrid. Men allt på torget urartade när två bombliknande smällar hördes under den andra halvleken.

Tre personer allvarligt skadade

I kaoset som uppstod blev flera människor nedtrampade. Den italienska dagstidningen Gazzetta dello Sport uppgav först att åtta personer var allvarligt skadade, varav en sjuåring vårdades med livshotande skador.

Men nya uppgifter bekräftar att situationen inte är fullt så omfattande – tre stycken vårdas för allvarliga skador, varav en är den sjuårige pojken. Hans tillstånd beskrivs som allvarligt, men stabilt. Ingen av de skadade befinner sig i ett livshotande tillstånd.

De övriga behandlas framförallt för skärsår och lättare klämskador, enligt italienska nyhetsbyrån Ansa.

Fyrverkeripjäs som small

Enligt flera vittnen var det en smällande fyrverkeripjäs på torget som utlöste den häftiga reaktionen. Nån ska ha ropat att det var en bomb, varpå paniken spred sig genom folkmassan. Människor sprang över varandra för att ta sig från platsen.

Foto: TT Nyhetsbyrå

– Vi hörde en smäll och alla började springa, säger ett vittne till La Stampa.

– Vi hörde skrik och tusentals människor började trycka på för att komma bort från torget, säger ett annat.

Torget tömdes snabbt på människor och på bilderna från platsen kan vi se bland annat skor, kläder och massor av Juventus-souvenirer kvar på platsen.

Foto: TT Nyhetsbyrå

Stad som lever med oro

Händelsen ägde rum nästan exakt samtidigt som flera personer dödades i en attack i London. I ett uttalande från lokala myndigheter i Turin konstaterade man att folkmassan blev ”betagen av panik och en psykos som liknar den vid en terroristattack”, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Även om Turin inte har drabbats direkt av de senaste årens terrordåd i Europa, känner man av rädslan, säger stadens prefekt Renato Saccone.

– Det här är en stad som lever med oro och panik, något som är väldigt svårt att kontrollera, säger Renato Saccone till nyhetsbyrån AFP.

Juventus förlorade finalen mot Real Madrid med 4-1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.