Boris Johnson. Foto: Bildbyrån

Boris Johnson satsar på ett brittiskt VM 2030

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien har inte varit värd för VM sedan 1966.

Nu vill premiärminister Boris Johnson se ett fotbolls-VM på de brittiska öarna om nio år.

– Vi vill väldigt gärna få hem fotbollen 2030, säger Johnson till The Sun.

Sedan England tog guld på Wembley, 1966, har det inte spelats ett fotbolls-VM på brittisk mark. Nu tycker Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att det är dags för fotbollen att återvända hem.

– Jag tycker att det är rätt plats och rätt tid. Det här är fotbollens hem. Det kommer att bli en underbar sak för vårt land, säger Johnson.

Johnson säger att regeringen har avsatt 2,8 miljoner pund, motsvarande 33 miljoner kronor, för kampanjen för att VM ska hållas på brittisk mark. Summan ska finnas med i den budget regeringen presenterar på tisdag.

Har sökt VM tidigare

Englands FA meddelade redan 2018 att de ville arrangera VM 2030. De hade även tidigare ansökt om VM 2006 och 2018, där mästerskapen gick till Tyskland respektive Ryssland.

Kampanjen inför 2018 kostade enligt the Guardian drygt 220 miljoner kronor. Men slutade katastrofalt enligt The Sun.

Planen är att England tillsammans med Skottland, Wales, Irland och Nordirland ska arrangera VM tillsammans. Och Johnsons uttalande har redan välkomnats av de fem fotbollsförbunden.

– Vi vill se ett fotbollsbonanza de kommande åren, säger han.

Myndigheten för brittisk idrott UK Sport, är övertygade om att Fifas nya röstningsregler för VM gör det mycket troligt att ett brittiskt och irländskt bud skulle lyckas.

Johnsons övertygelsekampanj

För att övertala Uefa har Boris Johnson en tydlig plan. Johnson hoppas kunna blidka Uefa genom att meddela dem om att England är redo att stå värd för fler EM-matcher i sommar.

– Semifinalerna och finalen sa redan spelas här (på Wembley). Om de vill att vi ska hålla fler matcher är vi definitivt redo för det. Men det är Uefas beslut, avslutar Johnson.

VM kommer att spelas i Qatar nästa år, och 2026 spelas VM i USA, Kanada och Mexico.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.