Foto: SVT

”Sverigeresan-kändisen” Börjes lag klart för division 4

Publicerad

Han vann svenska folkets fotbollshjärta i SVT-serien Sverigeresan. För den 81-årige andretränaren Börje – som avskyr korta bollar – blev en dröm verklighet under söndagskvällen. Parkalompolo IK är klart för division 4. – Det var en enorm känsla, jag fick tårar i ögonen, säger Börje Andersson-Junkka till SVT Sport.

Vi träffade honom en frusen högsommardag i den lilla fotbollsbyn Parkalompolo, med Sveriges nordligaste naturgräsplan. En gubbe som springer milen varje morgon, har Sveriges enda dispens för att röra sig utanför det tekniska området – och som gormar ”längre bollar, inga jävla korta bollar”.

Vi hade kommit till ett Tornedalsderby – mitt i klubbdödens Norrbotten. Och Parkalompolo IK, vars befolkningsmängd precis räcker för att få ihop till en internmatch, tog en så viktigt 1-0-seger för att drömmen om fyran skulle leva vidare.

I går, söndag, blev den verklighet.

Besegrade Överkalix med förkrossande 12-0

– Vi körde över Överkalix. Det visste vi att vi skulle göra, som vi har spelat nu under hösten, säger Börje Andersson-Junkka.

”Starka Parka” besegrade tabelljumbon Överkalix IF med förkrossande 12-0. Och med en match kvar att spela är avståndet ner till tvåan, ärkerivalen Pol/Svanstein, ointagligt.

– Det är otroligt. För hela laget, för hela byn – för hela Tornedalen. Att en liten förening kan överleva och göra praktfulla insatser.

– Nu ska vi satsa i fyran. Det finns en känsla med det här laget att vi tar fyran och går direkt upp till trean nästa år. Tanken är så, säger Börje, som precis avslutat en TV-intervju när vi når honom.

”Har inte förstått att jag blivit kändis”

I förra veckan flögs han ner till Stockholm för att medverka i Filip och Fredriks TV-program Breaking News. Vi kan slå fast att han är Sveriges hetaste andretränare just nu. Men Börje låter inte hajpen stiga honom åt huvudet.

– Det är många som ringer. Folk tycker om att jag har kommit så långt som jag har gjort. Jag har inte förstått att jag har blivit kändis, men det är bara roligt. Det ringer klubbar från Gällivare och undrar ”hur gör ni för att överleva?”. Vi hittar nya vägar brukar jag svara, säger Börje och skrattar.

Utgående kontrakt: ”Många vill ha min hjälp”

Och visst finns det intressenter som drar i det 81-årige energiknippet med en unik fotbollsfilosofi – och ett utgående kontrakt.

– Det är en match kvar, sedan får vi se. Inget är påskrivet. Vi har haft lite småsnack, men vi ska spela klart säsongen först, säger Börje som ändå ger ett lugnande besked till byns 22 invånare.

– Men det blir Parkalompolo nästa år. Det är roligare ute i småbyarna, det är min nivå. Nu vet man aldrig vad som händer, det är många som vill ha min hjälp att leda matcherna. Men jag trivs här.

Innan vi lägger på luren ställer Börje en fråga till mig: ”Du, när kommer ni tillbaka till Parka?”

Till våren, svarar jag, när det ska spelas division 4-fotboll på Sveriges nordligaste naturgräsplan.

Här finns alla delar i SVT-serien Sverigeresan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer