Personerna på bilderna har ingenting med händelsen att göra. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix och Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT

Böter och kurs för ”Bajen”-ledare

Uppdaterad
Publicerad

Barnen fick säkert men för livet, och nu har även de vuxna fått sina straff efter skandalscenerna under ungdomscupen:
Hammarby får böta 15 000 kronor, Hammarbytränaren får betala 4 000 kronor och domaren stängs av i sex veckor.
Dessutom tvingas de inblandade gå en kurs i ledarskap.

Det var under en fotbollscup i Åkersberga som en 34-årige Hammarbytränaren gav sig på den 21-årige domaren efter matchen.

Därefter går uppgifterna i sär. Stockholms fotbollsförbund har dock gjort bedömningen att Hammarbyledarens beteende är orsaken till tumultet som innebar bråk, brutna ben och allmänt kaos.

”Attackerar först”

– Han anses vara orsaken till att det över huvud taget blev en aggressiv situation. Vem som går till fysisk handling först går inte riktigt att avgöra men han attackerar domaren först, säger förbundschefen Björn Eriksson till DN.

Tränaren stängs dock inte av.

– Det är ganska svårt att kontrollera en avstängning. Men det kan också drabba barnen som blir utan ledare, det vill vi ju inte. Det är praxis med böter på ledarsidan.

”Grovt provocerad”

Dessutom måste tränaren, ledarna för Hammarbys pojklag och en styrelsemedlem i klubben gå en obligatorisk utbildning i ledarskap som förbundets föreningskommitté arrangerar.

Den unge domaren stängs av i sex veckor.

– Det är brukligt att man får en avstängning på tre månader men vi anser att domaren är grovt provocerad och därför har vi halverat straffet, säger Eriksson till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer