Brasilien och Neymar jublar efter ett mål. Foto: Bildbyrån

Brasilien körde över virusdrabbat Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Försenat, flyttat och på nytt coronahotat.

Men nu är Copa América i gång. Och det nya värdlandet Brasilien inledde med en säker seger över Venezuela.

Inför tomma läktare i Brasilia höll spelarna i Brasilien och Venezuela en tyst minut för offren för covid-19. Sedan kunde värdnationen spela ut gästerna – fast målmässigt satt det till en början hårt åt.

1–0 kom visserligen redan i den 23:e minuten genom Marquinhos, och Brasilien pressade på mot det virusförsvagade motståndet. Men först efter en timmes spel kunde hemmaspelarna slappna av något. Då satte Neymar 2–0 på straff sedan Danilo rivits ner.

Copa America

Med bara minuter kvar att spela fastställde sedan Gabriel Barbosa slutresultatet 3–0.

Att Venezuela ens kunde komma till start var en bedrift. Bara dygnet före premiären hade 13 personer i laget, varav åtta spelare, testat positivt för coronaviruset och landslagsledningen tvingades i sista stund kalla in ett dussintal reserver.

Även Bolivia och Colombia har drabbats av covidfall, om än inte lika många.

Obegränsade byten

Lagen i turneringen får göra obegränsat antal byten i sina trupper om spelare smittas och de tio lagen ska alla testas varannan dag. Men att smittspridningen borde få det sydamerikanska förbundet Conmebol att helt ställa in turneringen har dock inte varit aktuellt.

”Conmebol är helt medvetet om den situation kontinenten går igenom i pandemin, men vi är också medvetna om hur viktig fotbollen är i Sydamerika”, skriver förbundet i ett uttalande.

”Att hålla mästerskapet i Brasilien är varken nyckfullt eller improviserat, det sattes inte ihop i sista minuten, vilket hade varit omöjligt. Det är resultatet av över ett års intensiv planering”, uppger man, trots att beskedet om flytten till Brasilien kom för bara två veckor sedan.

HD gav grönt ljus

Det sydamerikanska fotbollsmästerskapet skulle ha arrangerats i Colombia och Argentina förra året, men sköts fram med ett år på grund av pandemin. Efter oroligheter i Colombia förlades mästerskapet i Argentina i mitten av maj.

Kort därpå kom en ny vändning då mästerskapet flyttades till Brasilien efter ökad smittspridning i grannlandet. Brasilien har å sin sida det näst högsta antalet döda i världen i pandemin och turneringen fick inte klartecken förrän Brasiliens Högsta domstol i slutet av förra veckan gav grönt ljus för spel.

Copa America

Brasilien logo

Brasilien

3 - 0

Venezuela logo

Venezuela

Estádio Nacional Mané Garrincha, Brasília
Publik: 0
Domare: Esteban Ostojich

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Copa America

Mer i ämnet