Matchhjälten Joe Bryan skriker ut sin glädje. Foto: Bildbyrån

Jansson missade Premier League efter spektakulärt frisparksmål

Fulham vann kvalfinalen med 2-1 mot Pontus Janssons Brentford och är klart för Premier League. Vänsterbacken Joe Bryan avgjorde i förlängning med två mål – först en lurig frispark och sedan ett avslut från nära håll.

Den svenske landslagsbacken Pontus Jansson lämnade Leeds för Brentford inför säsongen. För ett par veckor blev hans gamla klubb klar för Premier League efter 16 år och ikväll hade hans Brentford chansen att göra dem sällskap.

Men de tog inte den chansen.

Matchen gick till förlängning och i slutet av den första förlängningshalvleken fick Fulham frispark från långt håll. Vänsterbacken Joe Bryan signalerade för ett inlägg, men lurigt nog sköt han in bollen vid den främre stolpen och ställde målvakten David Raya.

Den 26-årige ytterbacken var full av självförtroende och med bara några minuter kvar väggspelade han sig fram, förbi bland annat Pontus Jansson, och satte 2-0-målet.

På förlängningens tilläggstid lyckades Brentfords dansk Henrik Dalsgaard reducera till 2-1 och det blev också resultatet i den penningstinna kvalfinalen på Wembley.

Fulham kunde fått en utvisning

Det var också Fulham som förde spelet i den första halvleken och de hade den första heta målchansen då Raya stod för en jätteräddning på ett skott från Joshua Onomah.

Tio minuter senare kunde Fulhams Harrison Reed blivit utvisad då han med utsträckt ben träffade Christian Nörgaard vid vristen, men domare Martin Atkinson valde att bara ge gult kort. Om det hade funnits videogranskning i matchen, som det finns i Premier League, hade nog situationen granskats.

Nästa fina chans kom strax efter paus då Fulham-mittfältaren Neeskens Kebanos frispark gick strax utanför stolpen.

De bägge lagen från västra London gick ändå inte skilja åt efter 90 minuter, men sedan klev Bryan fram och avgjorde med sina två fullträffar.

Miljonregn över Fulham

Det blev bara en säsong i Championship för Fulham då de åkte ur Premier League så sent som ifjol. Förutom en plats i högstaligan innebär avancemanget 135 miljoner pund (cirka 1,5 miljarder kronor).

Rakt till Premier League gick Janssons tidigare klubb Leeds och West Bromwich.