Foto: Bildbyrån.

Här är Brommapojkarnas jojo-resa genom seriesystemet

Uppdaterad
Publicerad

Brommapojkarna ramlar ur Superettan och fortsätter därmed sin speciella resa genom seriesystemet. Klubben skiftar division – för sjunde året i rad.

Öster gjorde jobbet hemma mot Frej, vilket bäddade för Brommapojkarna i bottenstriden. De rödsvarta behövde slå Jönköpings Södra på bortaplan för att hänga kvar i Superettan, men matchen slutade 2-2.

Trots att BP satte kvitteringen i 96:e minuten räckte det inte till annat än att krossa den allsvenska drömmen för J-Södra. BP åker ur serien – och därmed skiftar man division i seriesystemet för sjunde året i rad.

2014: Åker ur Allsvenskan

Lagkapten Pontus Segerström, 33, förlorade kampen mot cancer och hela BP-familjen var i sorg. Ute på planen kunde inte det rödsvarta skeppet stå emot den allsvenska stormen. BP slutade sist i serien.

2015: Åker ur Superettan

0-3-8 efter elva omgångar, och när säsongen summerades stod Brommapojkarna som tabelljumbo för andra året i rad. Efter en rysare mot Mjällby i bottenstriden var nedflyttningen ett faktum och BP fick börja om igen.

2016: Går upp till Superettan

Nye tränaren Olof Mellberg flankerades av Azrudin Valentic och en upplaga med fart och fantasi spelade hem division 1 norra, trots att Vasalund skuggade hela vägen in i mål. På högerkanten föddes dessutom en ny stjärna i Felix Beijmo.

2017: Går upp till Allsvenskan

I en spännande seriefinal mot Dalkurd, som ändå gjorde BP sällskap till Allsvenskan, satte Luca Gerbino Polo matchens enda mål. Därmed hade Mellberg och Valentic fullbordat triumfen och klubben var tillbaka i finrummet.

2018: Åker ur Allsvenskan

Det handlade mycket om Bajram Ajeti. AFC-anfallaren, tidigare i BP, såg till att Eskilstuna fick ett lag i Allsvenskan när han avgjorde kvalet med en frispark. Trots en 1-0-seger på bortaplan i ryggen föll BP på Grimsta och ramlade ur.

2019: Åker ur Superettan

Det hjälpte inte med ett 2-2-mål i slutminuterna. Brommapojkarna fick sorgset blicka upp mot Frej och Öster, båda en poäng före BP, och dela sorgen med Jönköpings Södra, som i sin tur alltså missade den allsvenska kvalplatsen.

2020: Division 1 norra

Om mönstret går igen avancerar BP och spelar i Superettan igen 2021 – men fotbollen följer sällan logiska mönster...

Superettan

Jönköpings Södra IF logo

Jönköpings Södra IF

2 - 2

IF Brommapojkarna logo

IF Brommapojkarna

Stadsparksvallen, Jönköping
Publik: 3575
Domare: Antti Kanerva

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.