Gianluigi Buffon jagar sin första Champions League-titel. Foto: Bildbyrån

Buffon led av depressioner och panikångest under tiden i Juventus

Uppdaterad
Publicerad

Utåt sett har Gianluigi Buffon haft en lång och framgångsrik fotbollskarriär. Men nu visar PSG-målvakten en annan sida av sig själv och berättar om en period i karriären fylld av depressioner och panikångest.

Det är i en stor och öppenhjärtlig intervju med italienska Vanity Fair, som Paris Saint-Germains ikoniska målvakt Gianluigi Buffon öppnar upp om de psykiska problem han har haft tidigare i karriären.

Buffon slog igenom redan som 17-åring i Parma FC och blev snabbt ett av de stora affischnamnen inom Italiensk fotboll. Men när han 2001 gick över till Juventus blev pressen för stor för den då 25 år gamla italienaren.

– Det kändes som att ingen brydde sig om mig som person, utan bara som den fotbollsspelare jag representerade, säger han i intervjun och fortsätter:

– Det var som att alla frågade om Buffon, men ingen frågade om Gigi. Det var en riktigt tuff tid.

Fick panikångestattack innan ligamatch

För Vanity fair beskriver han månader av depression och uppgivenhet och hur han vid ett tillfälle missade en ligamatch på grund av en panikångestattack.

– Jag gick till målvaktstränaren Ivano Bordon och sade till honom ”Ivano säg åt reservmålvakten Chimenti att värma upp och spela. Jag är inte redo för det här”

Samtidigt, konstaterar Buffon i intervjun, var det just de tunga ögonblicken i Juventus 2001 som blev vändpunkten för hans fortsatta utveckling framåt. Han beskriver det som att han tvingades möta de osäkerheter alla bär på – och nu inte är rädd för att visa känslor eller prata om det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.