Jan Kalén, SM-guld IFK Norrköping 1989. Foto: Bildbyrån

Byttes in med 10 sekunder kvar – avgjorde straffdramat

Uppdaterad
Publicerad

Han hade inte spelat en match på tre månader. Med 10 sekunder kvar av förlängningen byttes Jan Kalén, 27, in, satte extrastraffen och fixade IFK Norrköpings senaste SM-guld 1989.

Malmö FF var gigantiskt i allsvenskan 1989 och vann serien, två poäng före IFK Norrköping. MFF slog ut Inter i Europacupen, men att sälja ut spelare till Europa blev kännbart och på höstkanten tog det stopp. Först mot svårspelade Mechelen i mästarcupen, sedan i avgörande SM-finalen mot Norrköping.

SM-guldet avgjordes över tre matcher. Straffdrama avgjorde match nummer tre efter 120 mållösa minuter.

SVT-referatet av Jan Lorentzon: Så bärgades IFK Norrköpings första SM-guld på 26 år.

Torbjörn Persson dundrar in 1-0 till Malmö FF och tar revansch på Lasse Eriksson som motat hans straff i den första finalmatchen, den som IFK Norrköping vann.

Jonnie Fedel hade ställt sig i Malmö FF:s mål. Norrköpings straffskytt är Magnus Carlsson, och han kvitterar 1-1.

Lasse Eriksson har bytt plats med Fedel. Lasse från Vendelsö, Hammarby, Norrköping och landskampsprövar ställs mot Malmö FF:s Niklas Larsson. Och Lasse räddar.

Sedan missar både Norrköpings Roger Lönn och Malmö FF:s Patrik Andersson.

Efter det missar även Norrköpings Patrik Andersson.

Den sista ordinarie straffen kan ge Norrköping det första SM-guldet sedan 1963. Stolpe och ut. 3-3 och dags för extrastraffar.

Först Malmö FF och kandslagsstjärnan Joakim Nilsson. Eriksson räddar och nu har Norrköping guldchans.

Norrköpings Jan Kalén som byttes in när 10 sekunder återstod av förlängningen, och inte spelat en match på tre månader på grund av en knäskada jonglerar nästan lite nonchalant innan han lägger bollen till rätta.

Den då 27-årige Janne Kalén sköt bollen i mål och avgjorde dramatiken på Malmö stadion.

IFK Norrköping svenska mästare i fotboll 1989. Föreningens 12:e SM-guld genom tiderna.

Se klippet ovan.

Fem frågor till guldhjälten Jan Kalén

Tackade nej till att slå straff – fick slå extrastraff: ”Jag var typisk svensk, och fegade ur”

Vad minns du från straffavgörandet?

– Jag minns att straffen gick i mål, annars minns jag ärligt talat inte så mycket. Jag jonglerade lite med bollen innan, och det har man fått höra. Jag hade inte fått känna på bollen så mycket. Efter målet kom alla stormande och hoppade på mig, och jag var inte riktigt fräsch i knät, och det kändes ju när man låg underst i högen på hockeyvis.

Hur ser du tillbaka på säsongen 1989?

– Jag tror inte att det var en rak serie. Jag tror att slog ut både AIK och Hammarby i något slags slutspel och mötte Malmö i finalen.

Hur skulle du beskriva SM-guldlaget?

– Det är lite samma känsla som dagens IFK Norrköping. Vi var bra som lag, vi hade kanske inga riktiga toppar. Lasse Eriksson i mål gjorde en kanonsäsong. Speciellt i slutspelsrundan. Johnny Rödlund var med, jag tror han var 17 eller 18 år och riktigt bra. Alla grabbar var nästan jämnåriga och unga, och vi umgicks privat också. Jag tror IFK-grabbarna idag är likadana, det är mycket Norrköpingskillar med. Det är en bidragande orsak till att det går så bra. Inget wow wow wow med direkta toppar. Vi var bra som lag.

Vad är dina nerver gjorda av med tanke på att du jonglerar innan straffsparken?

– Vill du höra den rätta storyn? Om man jämför en amerikan, en tysk eller annan. Vem som ska ta straffen, så är det; –  Jag tar den, jag tar den. Jag var typisk svensk, och fegade ur. Kent Karlsson vår tränare frågade om jag ville slå en av de fem. Jag hade varit skadad och sa att nej det gör jag inte. Jag kan slå om det blir en sjätte, om det blir fortsättning. Men det är egentligen ändå värre. En mot en när man slår sjätte och sjunde straffen. Det blev ändå mer press och det enda jag hann tänka var att jag ville känna på bollen. Jag hade bestämt hörn. Jag var rätt säker på att sätta straffen.

Hur slutar guldstriden?

– Jag hoppas på IFK Norrköping, men jag tror det kan bli tufft nere i Malmö. Jag tror det är fördel Göteborg. 51 % IFK Göteborg. 49 % IFK Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.