Chelseas Timo Werner avgjorde semifinalreturen mot Real Madrid i Champions League. Foto: Bildbyrån

Klart för sin första final på nio år

Uppdaterad
Publicerad

Chelsea vann.

Och är för första gången sedan 2012 framme i Champions League-final – som blir helengelsk.

Londonklubben Chelsea besegrade Real Madrid med 2–0 i returen på Stamford Bridge, och vann semifinalen i Europas största turnering med 3–1 totalt. Där Timo Werner och Mason Mount gjorde målen som tog Chelsea vidare.

Efter knappa halvtimmens spel kom målet som gav hemmalaget fördel. Fin uppbyggnad av N'Golo Kante mynnade ut i en chipp i ribban av tysken Kai Havertz, men på returen nickade landsmannen Timo Werner in 1–0.

Chelsea skapade sedan flera kvalificerade chanser för att utöka ledningen i andra halvlek. Men gästernas målvakt Thibaut Courtois, med förflutet i Chelsea, såg till att spänningen och ovissheten fanns kvar genom vassa räddningar.

Final 29 maj

Men med fem minuter kvar av ordinarie matchtid kom avgörandet. Amerikanen Christian Pulisic passade in centralt till Mason Mount som enkelt tryckte in 2–0 till ett jublande Chelsea.

Nu är Premier League-klubben i Champions League-final, där väntar ligakonkurrenten Manchester City. Finalen spelas den 29 maj i Istanbul.

Detta blir Chelseas tredje final i Champions League, senast var 2012 och då vann de blå mot Bayern München. Och då precis som nu bytte Chelsea tränare mitt under säsongen. 2012 ersattes André Villas-Boas av blivande CL-vinnaren Roberto Di Matteo, och den här säsongen tog Thomas Tuchel över sedan Frank Lampard fick sparken i januari.

Förutom att herrlaget har tagit sig till Champions League-final, är damerna – med landslagstrion Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic – i CL-final som avgörs i Göteborg 16 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.