• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Conte inför EM: ”Kan inte sätta ett högt mål”

Uppdaterad
Publicerad

Hur stark är egentligen Sveriges gruppmotståndare Italien detta EM-år? 

”Jag tror ärligt talat inte att vi i dagsläget kan sätta upp ett högt mål”, säger Antonio Conte, till SVT Sport. Sportspegeln fick ett exklusivt möte med den italienske förbundskaptenen i Florens, där EM-uppladdningen är igång.

Italien gick igenom kvalspelet utan förlust. Men har mixat högt och lågt i träningslandskamperna, och har inte lika många etablerade fixstjärnor som andra italienska upplagor.

– Vi måste jobba stenhårt på att få ihop ett så starkt lag som möjligt, och övervinna de problem som drabbat oss, fortsätter Conte, som menar att dagsläget för italiensk fotboll inte är det bästa. Att det inte finns tillräckligt många unga italienska talanger som får chansen att utvecklas i ligan. Och att landslaget nu dessutom har otur med kännbara skador.

– Att avstå nyckelspelare som Marchisio och Verratti hade jag inte räknat med. Men nu är det som det är, och vi måste arbeta ännu hårdare för att bli ett så starkt lagbygge som möjligt.

Många saknar internationell erfarenhet

Italien presenterar sin definitiva 23-mannatrupp först den 31:a maj, timmarna innan deadlinen för det går ut. Så än har spelarna som är på gränsen till EM-spel chansen att visa upp sig för sin förbundskapten. På Coverciano, Gli Azzurris högborg på hemmaplan, har Conte i veckan samlat en bruttotrupp. Nästa vecka är den här gruppen komplett. Då ansluter även de spelare, Buffon & co, som fortfarande har matcher med sina klubblag.

Vad kommer den erfarenhet en spelare som Buffon har att betyda den här gången?

– Mycket. För erfarenhet på internationell nivå är så viktigt. Med undantag av spelarna från Juventus, och ytterligare ett par från andra lag, så blir det här mästerskapet för många i truppen den första internationella erfarenheten.

Conte tycker att det är svårt att jämföra dagens italienska landslag med tidigare upplagor. Den som tog sig till EM-final för fyra år sen, och det lag som i VM för två år sen var utslaget redan efter gruppspelet. Men oavsett hur detta delvis oprövade italienska landslag, med långt färre fixstjärnor än tidigare, kommer att lyckas i Frankrike så har han budskapet till sina spelare klart:

– Ja, oavsett om vi slås ut tidigt eller lyckas gå hela vägen, så ska vi känna att vi har gett allt, och inte har någonting att ångra!

Conte: ”Hamrén och jag är lika motiverade”

Det blir hursomhelst Antonio Contes sista uppdrag som förbundskapten. Men för oss var det EM-relaterade frågor enbart som gällde. Alla frågor om jobbet som väntar honom efter EM, som Chelseas nye coach, tar han sen. Men visst är det tydligt att den så meriterade före detta landslagsmittfältaren, med en omvittnad fotbollspassion utöver det vanliga, har saknat känslan och möjligheten att få jobba på daglig basis med sitt lag, som klubbtränare.

– De här två åren med landslaget har varit väldigt lärorika. Att försöka använda de få dagarna jag har tillsammans med spelarna så maximalt som möjligt. Men det är oundvikligt, att det här jobbet är mycket svårare.

Precis som du så slutar Erik Hamrén efter det här mästerskapet. Har du nån hälsning till förbundskapten Hamrén?

– Ja, ett stort lycka till i EM! Han avslutar ju också sitt uppdrag, för Sverige, där. Och han vill såklart, precis som jag, göra det så bra som möjligt. Vi är ju lika motiverade på så sätt. Så låt oss hoppas att vi tar oss vidare tillsammans!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.