Peter Gerhardsson. Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gerhardsson får vänta på sin damallsvenska önskan

Uppdaterad
Publicerad

Peter Gerhardsson vill ha fler lag i damallsvenskan.
Många spelare likaså. Precis som de flesta klubbarna.
Men nu skjuts planerna på en utökning på framtiden.
– Det måste utredas mer, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

Det har det senaste året varit en hel del snack om att utöka antalet lag i damallsvenskan. Bland annat har förbundskapten Peter Gerhardsson flera gånger lyft ämnet.

En projektgrupp har jobbat med frågan, och efter en ordförandekonferens i somras förespråkades en utökning från 12 till 14 lag.

”Behöver beredas ännu mer”

Men nu, efter att ordförandena i de olika klubbarna förra veckan haft ett möte, har elitklubbarnas intresseorganisation EFD beslutat sig för att inte lämna in en motion till svenska fotbollförbundets representantskapsmöte.

– Det här påverkar ju inte bara damallsvenskan och elitettan, utan det påverkar också längre ner i seriesystemet. Och då har man kommit fram till att det här behöver beredas ännu längre ner i systemet, hur det kommer påverka och så vidare, säger Tomas Hoszek, till SVT Sport, och fortsätter:

– Så därav kommer det inte att komma upp på det här mötet.

Så det blir en fortsatt utredning, så att säga?

– Ja, den var inte fullständig, vad jag förstår. Det uppdrag som förbundsstyrelsen lagt ut till utredning var inte fullständigt, man har inte hunnit fått ihop helheten i tid för att det ska kunna bli ett bra underlag att ta beslut på.

– Det påverkar ju så många. Det är ju sex division 1-serier som påverkas också, vilket gör att man bestämde att det här borde gå tillbaka till utredningsgruppen och utredas vidare.

”Alla är positiva”

Tomas Hoszek är dock tydlig med att man inom elitserierna är eniga om att man vill ha fler lag i den högsta serien.

– Alla är positiva och för ett utökande. Men de här delarna, med hur det påverkar seriesystemet under, är inte tillräckligt genomarbetade – och det måste det vara. Vi får inte skita i hur det ser ut längre ner i seriesystemet, man måste ha hela bilden klar för sig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Peter Gerhardsson. Foto: Bildbyrån
Det blir ingen utökning av damallsvenskan den närmaste tiden. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån