Växjös tränare Maria Nilsson: ”Känns förjävligt”. Foto: Bildbyrån

Växjö behövde vinna för att inte åka ur damallsvenskan.

Men det blev en klar förlust med 5-0 borta mot Linköping.

Det innebär att smålänningarna nu är ute ur högstaligan efter fyra år.

– Det är sorgens dag, det är inget man önskar. Man vill vara i den högsta serien. Det känns förjävligt just nu, säger Växjös tränare Maria Nilsson till SVT Sport.

I den 22:a minuten satte Linköpings Uchenna Kanu 1-0, trodde alla. Men målet blev bortblåst mitt i målfirandet för offside. Det skulle dock inte dröja länge innan ledningsmålet kom.

Den japanska landslagsspelaren Yuka Momiki nickade snyggt in ett fint inlägg, hennes första mål i damallsvenskan denna säsong.

Bara minuter senare kom också 2-0. En passning snett inåt bakåt nådde Alva Selerud – som placerade in bollen lågt intill stolpen.

Och innan halvtidsvilan kom både 3-0 och 4-0. Först satte Heidi Ellingsen hemmalagets tredje mål innan lagets måldrottning Uchenna Kanu nickade in 4-0.

Klar förlust

Den andra halvleken var bara minuter gammal då det rasslade till ytterligare en gång bakom Växjös målvakt. Amalie Vangsgaard slog till med ett bra avslut från nära håll och 5-0-segern var ett faktum.

– Man kan inte må bra om man förlorar med 5-0. Det var en jättejobbig match, säger Växjös lagkapten Emmi Alanen till SVT Sport.

Varför har det gått så dåligt i år?

– Om man inte gör några mål är det svårt att vinna matcher. Vi hittade ändå en bra känsla efter sommaruppehållet och gjorde några mål också.

Vi har såklart försökt analysera det och försökt hitta lösningar på det. Jag tycker ändå vi skapat målchanser men det har inte gått hela vägen, säger Emmi Alanen till SVT Sport.

Tolfteplacerade Växjö har åtta inspelade poäng med två seriematcher och sex poäng kvar att spela om i damallsvenskan. Nästjumbon AIK och tiondeplacerade Piteå har båda 16 poäng och är alltså nu helt utom räckhåll för det småländska jumbolaget.

Det innebär samtidigt att både AIK och Piteå spelar vidare i damallsvenskan nästa år då serien utökas från 12 till 14 lag.

KLIPP: Johannesson om rekordmatchen: ”Betyder jättemycket” (7 oktober)