Peter Gerhardsson. Foto: Bildbyrån

Damlandslaget laddar inför fredagens VM-kval mot Slovakien

Uppdaterad
Publicerad

Efter en hektisk OS-sommar samlades landslaget i Slovakien för VM-kval på fredag.

För förbundskapten Peter Gerhardsson handlar det nu om att blicka framåt.

– Vi är sugna på att prestera igen och vinna fotbollsmatcher, säger han till SVT Sport.

På fredag klockan 17.30 inleder Sverige VM-kvalet borta mot Slovakien.

Ikväll samlades landslaget för att förbereda sig inför matchen. Och under VM-kvalet är det inte bara en plats till VM i Australien och Nya Zeeland 2023 som finns i potten, utan också en OS-plats.

VM-kval fotboll

– Vi är sugna på att prestera igen och vinna fotbollsmatcher. Vi har möjligheten nu att ge oss ett bra läge i gruppen. I det här kvalet ligger ett VM och ett OS i Paris i potten och det är viktigt att prestera här under fredag och tisdag, säger Peter Gerhardsson till SVT Sport.

”Inget som tynger oss”

Efter OS-silvret klättrade Sverige rejält på världsrankingen och man är just nu rankade som tvåa i världen. Och landslaget har blivit en av favoritnationerna, något som förbundskaptenen ser positivt på.

– Jag tror att alla gillar läget som vi befinner oss i. Våra tidigare prestationer är inget som tynger oss. Att vara favorit betyder att man har presterat men det innebär inte att man vinner matcher per automatik.

”Sugna på att vinna”

Slovakien väntar alltså på fredag, ett motstånd som man bland annat besegrade i EM-kvalet 2020 med 6-0.

– Vi har mött Slovakien tidigare. Vi har stor respekt för motståndarna och det är många delar som vi har gjort bra mot de, bland annat fasta situationer. Vi är sugna på att vinna matcherna och förhoppningsvis prestera bra, säger förbundskapten Gerhardsson till SVT Sport.

Efter fredagens match väntar Georgien på hemmaplan den 21 september.

KLIPP: Mardrömslottning för Häcken i CL (13 september)

Sveriges VM-kvalgrupp:

Lag: Finland, Georgien, Irland, Slovakien, Sverige.

VM-kvalet består av nio grupper. De nio gruppsegrarna går direkt till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Andraplacerade lagen spelar playoff om de två eller eventuellt tre sista europeiska platserna till VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet