Daniel Kindberg kommenterar domen mot ÖFK och Ghoddos Foto: TT Nyhetsbyrån/Arkiv

Daniel Kindberg: ”Domen är större än Bosman”

Uppdaterad
Publicerad

Saman Ghoddos och Östersunds FK straffades hårt efter en konflikt med spanska Huesca. 40 miljoner kronor och avstängning i fyra månader för Saman Ghoddos och transferförbud för ÖFK blev bles resultat. Klubbens f.d ordförande Daniel Kindberg menar att klubbarna aldrig hade något avtal och att Ghoddos blev lurad. – Det här är större än Bosmandomen, säger Kindberg till SVT.

Igår kom domen mot Saman Ghoddos och Östersund FK efter konflikten med Huesca. Den spanska klubben menade att man var överens med Ghoddos och Östersund om en övergång men att Östersund dragit sig ur. Något ÖFK f.d ordförande Daniel Kindberg menar är falskt.

– ÖFK hade aldrig något avtal med Huesca. Huesca lurade Saman att skriva på ett avtal, säger Kindberg till SVT Sport.

”Tycker inte Ghoddos har gjort något fel”

Kindberg medger att Saman Ghoddos under sin vistelse i Huesca skrev på ett avtal men att spelaren inte har gjort något fel.

– Jag kan inte se att man gör någonting fel när man blir lurad att skriva på ett avtal på ett språk man inte förstår. Det var inget fel att åka till Huesca men han kanske skulle haft med sig några fler rådgivare, säger Daniel Kindberg till SVT Sport.

Kindberg menar även att straffets proportion är orimlig sett till det påstådda brottet:

– Hur fan kan Huesca bli tilldömda 40 miljoner kronor när det är de som lurar en spelare och inte ens har lidit skada? Om de lurar en spelare att skriva på ett avtal som han inte ens kan läsa är det väl Huesca som borde bli straffade.

”Domen är större än Bosman”

Daniel Kindberg säger även i intervjun med SVT att om domen står sig i CAS (idrottens skiljedomstol) så kan den få större betydelse än Bosmandomen under 90-talet:

– Jag tror att förvåningen över domen är enorm i fotbollseuropa. Det här kan bli en större förändring av transfers än Bosmanfallet, det är större än Bosman. Det innebär att en spelare kan åka iväg och skriva på ett avtal sen så tillhör spelaren den klubben utan att klubbarna har gjort något avtal.

För Daniel Kindberg väntar nästa vecka rättegången kring de ekonomiska oegentligheter som pågick under han tid som ordförande i ÖFK.

– Det är bara hoppa upp på hästen och rida ut stormen för alla inblandade. Det finns inga alternativ, jag måste se framåt, säger Kindberg till SVT Sport.

Rättegången inleds den femte september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.