Danmarks Theresa Nielsen och Österrikes Nina Burger kämpar om bollen under EM-slutspelet i Nederländerna. Sanne Troelsgaard tittar på i bakgrunden. Foto: TT.

Danmark försöker rädda VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

De danska fotbollsdamerna strejkar och klart att är fredagens landskamp och EM-finalrepris mot Nederländerna är inställd. På söndag ska laget enligt planen resa till Ungern för att inleda VM-kvalet på tisdag.   

Det finns en stor press på parterna att lösa konflikten och rädda VM-kvalet.  

Enligt Ekstrabladet kräver damerna en löneökning på 342 procent under två år.

VM-kval fotboll

– Hur mycket vi vill ha tar vi direkt med DBU (danska förbundet) men sådana procentsatser säger mycket om hur lite vårt avtal är värt nu, säger Sanne Troelsgaard som till vardags spelar i Rosengård. 

Skulle samlats i måndags

Spelarna skulle ha samlats i Horsens i måndags.

Det nuvarande avtalet har gått ut och spelarna vill ha ett nytt kollektivavtal på plats innan man sätter på sig landslagströjorna igen.

Spelarföreningen kräver att landslagsspelarna ska ses som anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag, vilket inte DBU går med på av kostnadsskäl.

Sverige spelar i samma VM-kvalgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet