Jakobsson sköt Sverige till VM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för VM i Frankrike nästa sommar.

Sofia Jakobsson blev stor hjälte med matchens enda mål i VM-kvalrysaren borta mot Danmark.

– Efter min korsbandsskada var det här mitt stora mål, säger anfallaren till SVT Sport.

En korsbandsskada gjorde att Jakobsson missade EM i Nederländerna 2017. Efter att ha gjort comeback i landslaget i våras sköt hon i dag Sverige till VM nästa år.

– Det är svårt att beskriva känslorna, säger en segerrusig Jakobsson till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Efter en mållös första halvlek i Viborg fick Sverige bäst tänkbara start efter paus.

Drömstart efter paus

Redan efter en minut höll Kosovare Asllani undan en motståndare och slog en boll på djupet. Sofia Jakobsson stod för en vältajmad löpning, ryckte ifrån det danska försvaret och slog iskallt in 1–0 vid bortre stolpen.

– Passningen från ”Kosse” var jättebra och jag kom rätt fri med målvakten. Direkt när jag träffade bollen kände jag att ”den här går in”. Det var en otroligt skön känsla, säger Jakobsson.

Ett pressat Danmark tryckte på för en kvittering, men lyckades aldrig komma till någon riktigt het målchans. Matchen slutade 1–0 till Sverige som vinner kvalgrupp tre och därmed är klart för VM.

Får spela ”på hemmaplan”

– Jag är så glad över att vi ska spela VM i Frankrike som är lite av mitt andra hem, säger Jakobsson som till vardags spelar i franska Montpellier, en av VM-städerna.

Danmark var en av de fyra bästa grupptvåorna (av totalt sju grupper) och får nu spela playoff med start i början av oktober. Motståndare lottas på fredag. Playoffen spelas i två omgångar och bara ett av de fyra lagen går vidare till VM.

Fotbolls-VM i Frankrike inleds den 7 juni.

VM-kval

Danmark logo

Danmark

0 - 1

Sverige logo

Sverige

Energi Viborg Arena, Viborg
Publik: 8182
Domare: Anastasia Pustovoitova

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet