Danska förhandlingar bröt samman – VM-kvalet i fara

Uppdaterad
Publicerad

Dödläget i Danmark består. I dag möttes de strejkande spelarna i damlandslaget med danska fotbollsförbundet – men förhandlingarna bröt samman redan efter några timmar.

Nu är det oklart om tisdagens VM-kval kan bli av – och med vilka spelare i så fall.

– Vi står inför en oöverskådlig och beklaglig situation, säger förbundets kommunikationschef Jakob Høyer i en kommentar.

VM-kval fotboll

Han menar att förbundet erbjudit både ett tillfälligt avtal och en förlängning av det gamla – vilket avvisats av spelarna.

Kan söka andra spelare

I somras var det danska damlandslaget i fotboll firade hjältar när de gick till EM-final. Men just nu tyder det mesta för att de inte finns på plan när VM-kvalet mot Ungern ska spelas på tisdag. Landskampen mot Nederländerna, en repris på finalen, som skulle ha spelats igår ställdes in.

Förbundet (DBU) har meddelat att det nu finns två lösningar: att ställa in eller hitta andra spelare som vill och kan spela matchen.

”Förvånande”

Landslagsstjärnan Pernille Harder är besviken och anser att parterna närmat sig varandra och hade kunna uppnå en överenskommelse i dag.

– Det är förvånande att DBU kommer att lägga tid på att hitta andra spelare när vi hade kunnat sluta ett avtal, säger hon till DR.

Får stöd

Men att få andra spelare att ställa upp kanske inte blir så lätt. Alla lagkaptener i klubbarna i landets högsta damfotbollsserie, 3F-Ligan, har meddelat att de stödjer landslagsspelarna.

– Alla våra spelare backar dem till hundra procent, säger Louise Winter, lagkapten i regerande mästarlaget Bröndby IF.

Spelarna har begärt att ses som anställda när de är på landslagsuppdrag och få en kraftig löneökning.

– Det handlar inte om att bli rik, det handlar om att bli bättre fotbollsspelare, säger Harder i en video hon delat på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet