Allan Boye Thulstrup, danska journalistförbundet. Foto: SVT/TT

Danska journalister avråds från VM-resa till Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Det danska journalistförbundet avråder danska journalister från att åka till Qatar för att bevaka fotbolls-VM 2022.

– Jag litar inte på Qatar, säger Allan Boye Thulstrup, vice ordförande i Journalistförbundet, till branschtidningen Journalisten.

I söndags greps de två norska NRK-journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani på en reportageresa i Qatar inför fotbolls-VM. De var frihetsberövade i omkring 30 timmar innan de släpptes.

– Det betyder ingenting att Qatar lovar att journalister får jobba obehindrat, om de sedan griper journalister, säger Allan Boye Thulstrup.

Enligt VG fråntogs de sina mobiltelefoner, datorer och kameror och fick resa hem utan dem. Qatariska myndigheter meddelade senare att anledningen till gripandet var att journalisterna hade filmat på privat område utan tillåtelse.

Sveriges motsvarighet delar den danska oron – men man går inte lika långt som att avråda från resan.

– Journalister kan arbeta i områden och länder som är farliga och där det inte råder pressfrihet, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Svenska Journalistförbundet.

Källor hotade

Allan Boye Thulstrup är orolig för att myndigheter i Qatar har fått tag på Halvor Ekelands och Lokman Ghorbanis material.

– Jag är rädd för att källor som är kritiska till regeringen riskerar att försvinna eller åka i fängelse, och de kommer inte att behandlas bra i fängelset, säger Allan Boye Thulstrup.

– Om de (journalisterna) har varit i kontakt med källor som är kritiska mot regeringen, då är det process där Qatar har raserat hela källskyddet, säger Allan Boye Thulstrup.

Danmark är enda nordiska land som är inkvalat till fotbolls-VM. Sverige ska spela playoff i mars nästa år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
NRK-journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani togs emot på flygplatsen efter att ha arresterats i Qatar. Foto: TT Bild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer