Danmarks stora stjärna, Pernille Harder, stormar fram under EM i Nederländerna i somras där det blev ett silver. Foto: TT.

Danska konflikten: Förhandling trots överskriden deadline

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 10.00 var det tänkt att det danska fotbollsförbundet, DBU, skulle lämna besked om det blir VM-kvalmatch för damlaget mot Sverige i Göteborg på fredag. Men det har skjutits på framtiden.

Trots att deadlinen uppfattades som ultimativ förhandlar parterna, skriver danska medier.

Laget skulle samlats i Helsingör i måndags för VM-kval-samlingen men har skött träningen på egen hand i Köpenhamnsområdet.

VM-kval fotboll

Om det inte löser sig kommer de danska damerna att träna på egen hand i Dragör klockan 14.00 – i hopp om att trots allt kunna spela på fredag.

600 000 kronor skiljer parterna

Det Svenska Fotbollförbundet har inte hört något, enligt uppgifter till SVT Sport.

Enligt de senaste uppgifterna skilde 600 000 svenska kronor parterna.

Konflikten

De danska landslagsspelarna vill ha mer i ekonomisk ersättning när de spelar med landslaget, men också bättre förutsättningar runt omkring. Enligt Rosengårds anfallsstjärna Sanne Troelsgaard skiljde nyligen motsvarande nära 600 000 kronor mellan buden från DBU och spelarnas fackförening.

DBU hävdar att det inte främst är ekonomiska frågor man är oenig med spelarna om, utan principfrågor. Förbundet har länge sagt att man inte vill stå som arbetsgivare för landslagsspelarna. Den rollen ska klubbarna ha, enligt DBU.

Inför Danmarks första VM-kvalmatch mot Ungern enades parterna om ett tillfälligt avtal, men landslagsspelarna har inför Sverige-matchen sagt att man inte tänker gå med på någon tillfällig lösning utan vill ha det nya avtalet på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet