Norrköpings guldgäng. Foto: Bildbyrån

Därför är Norrköping svenska mästare

Uppdaterad
Publicerad

Det är förstås lätt att räkna ut. Ta fler poäng än alla andra och du vinner en serie över 30 omgångar.

Det gjorde IFK Norrköping.

Men hur byggdes årets allsvenska mästarlag? Hur gick det till när bottengänget få brydde sig om förvandlades till ett hyllat guldlag?

Genomtänkt hårt arbete, fullträffar på transfermarknaden, en kull unga spelare, harmoni i truppen, tydligt ledarskap och en smula flyt.

Samt mycket mer.

Spaltar vi upp årets succé i några viktiga punkter, väger de här tungt:

Tränaren

Janne Anderssons officiella titel är manager. Han är också åt det traditionella brittiska hållet den som har huvudansvaret för den sportsliga verksamheten. Klubben varken köper eller säljer en spelare utan att Andersson är inblandad. Han har sista ordet i det mesta, han är också klubbens ansikte utåt och har järnkoll på ungdomslagen. Hallänningen kom till Norrköping inför den allsvenska återkomsten 2011, från ett Örgryte i ekonomisk kris. Då hade IFK Norrköping beslutat att inte förlänga med Göran Bergort, som fört upp klubben. Anderssons dokumenterade förmåga att jobba långsiktigt, med stor noggrannhet och med relativt knappa medel, attraherade IFK Norrköping.

Talangerna

Redan för några år sedan uppmärksammades Norrköpings talangfabrik när Kristoffer Olsson och Muamar ”Mujo” Tankovic värvades till Arsenals och Fulhams ungdomsakademier. Det fanns fler unga, begåvade spelare. Länge var IFK Norrköping dåligt på att fostra egna spelare. Nu dräller det av spelare från närområdet. David Mitov Nilsson, Andreas Hadenius, Linus Wahlqvist, Filip Dagerstål, Alexander Fransson, Christopher Telo, Gentrit Citaku och Christoffer Nyman är alla uppväxta i eller strax utanför Norrköping.

De lyckade värvningarna

Lagkaptenen Andreas Johansson flyttade hem från Bochum i andra bundesliga till säsongen 2012 och återförenades med Andersson. Där fick laget en naturlig ledare. Ett år senare satsade Andersson på ett annat bekant namn från tiden i Halmstad: Emir Kujovic. En chansning. Kujovic kom hem i dåligt skick. 2014 kompletterades truppen med islänningen Arnór Ingvi Traustason och Alhaji Kamara, två unga spelare. Daniel Sjölund skrev på redan förra hösten, men kom loss från Åtvidaberg först till i år. Då anslöt även Nicklas Bärkroth. De sista bitarna var på plats i Andersson pussel.

Offensiven

Redan förra hösten hade Kujovic fått ordning på kroppen och byggt upp både den fysiska och mentala styrkan. Bredvid sig hade han muskelpaketet Kamara. De sköt Norrköping kvar i allsvenskan. I år har Nyman klivit fram och stadigt levererat bredvid 20-målsskytten Kujovic. Norrköping har gjort flest mål i allsvenskan.

Turen

Den måste du alltid ha. Kamara lånades ut i våras men kom tillbaka och ingen av lagets övriga tongivande spelare försvann under sommarens transferfönster. Dessutom har laget varit förskonat från långvariga skadeuppehåll, Bärkroth och Christopher Telo är de enda som drabbats. Det är inte bara tur, det ligger medveten skadeförebyggande träning bakom.

Tydlig spelidé

Centrallinjen Mitov Nilsson-Johansson-Sjölund-Kujovic har i princip spelat hela säsongen. Kring dem frodas övriga, som högerbacken Linus Wahlqvist, 18 och Alexander Fransson, 21, allmänt tippade som framtida A-landslagsspelare. Norrköping har allsvenskans bästa passningsspel när det stämmer, ett välbalanserat mittfält och med Johansson som mittback en helt annan defensiv trygghet.

Fansen

Stödet från ståplatsläktaren Curva Nordahl, ny för året, har varit enormt, något spelarna ofta tacksamt vittnat om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.