Man Unitedfans i upplopp mot ägarna i efterdyningarna av planerna på Super League. Foto: TT

De sex Premier League-klubbarna utreds för Super League-planerna

Uppdaterad
Publicerad

De sex Premier League-klubbar som för en dryg vecka sedan meddelade att man skulle gå över till den nya cupturneringen Super League utreds nu av det engelska fotbollsförbundet FA.

– De kommer att hållas till svars, säger FA.

Det var jättarna Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham och Arsenal som gick ut och sa att de skulle gå över till den nya turneringen som skulle bli en ersättning för dagens Champions League. Projektet leddes av Real Madrids president Florentino Perez och det låg flera års arbete bakom planeringen.

Efter två turbulenta dygn där fans, nationsförbund, Uefa och Fifa starkt fördömde initiativet hoppade sedan de engelska klubbarna av och Super League, som tänktes nå 20 klubbar, kraschlandade innan det ens hunnit lyfta.

Begärt information från inblandade klubbar

– Förra veckan inledde vi en formell utredning av hur bildandet av Super League gått till och de engelska klubbarnas roll, säger en talesperson från FA till Reuters. 

– Vi skrev till alla klubbar för att formellt begära all relevant information och bevis om deras deltagande. När vi har den information som krävs kommer vi att överväga vilka lämpliga steg vi ska vidta. Det som hände var helt klart oacceptabelt och kunde ha orsakat stora skador på klubbar på alla nivåer i engelsk fotboll, fortsätter talespersonen.

Så sent som i går blev det upplopp vid Old Trafford i samband med Manchester Uniteds möte med Liverpool i Premier League, vilket gjorde att matchen inte kunde spelas. Upploppet var en del av efterdyningarna till Super League-utspelet och ägarnas relation till fansen.

United kommer att hjälpa polisen och klubben kan själv straffa huliganerna. Två poliser skadades i våldsamheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.