Debutanten Zigiotti Olme drömmer om en VM-plats

Uppdaterad
Publicerad

När Sverige igår besegrade Norge i Helsingborg blev det A-landslagsdebut för offensiva stjärnskottet Julia Zigiotti Olme.

– Otroligt roligt! Det var tufft tempo, många närkamper, jättekul, säger hon till SVT Sport.

Det prestigeladdade klassikermötet med Norge var avstamp för Sveriges långsiktiga arbete att bygga en matchvinnande trupp mot VM i Frankrike nästa sommar. Och för spelare som knackar på och utmanar om en plats när VM-truppen ska spikas gäller det att ta de chanser som ges framöver. Som för Göteborgs 21-åriga Zigiotti Olme, som dagen efter sin debut säger såhär när vi träffar henne i samband med veckans sista träningspass i Helsingborg.

Om vad en plats i VM-truppen skulle betyda:

Damlandslaget i fotboll

– Det skulle vara otroligt stort. Det är något man alltid drömt om. Jag hoppas på det bästa.

Om vad som kommer krävas för att ta en plats:

– Att jag fortsätter att leverera i Allsvenskan. Och att jag förhoppningsvis får vara med fler gånger här, och visa upp mig!

Om hur speciellt det är för henne att nu packa väskorna för nästa landskamp i Italien:

– Det ska bli jättekul! Jag har ju lite familj därifrån. Försöker vara där så ofta jag kan.

När vi ber om en användbar fras på italienska som hon tänker dela med sina lagkamrater, så säger hon med ett skratt att det får bli nåt att använda utanför planen.

– Io voglio un gelato. När man vill ha glass!

Oavsett om det blir speltid eller inte mot Italien, så är förbundskapten Peter Gerhardsson tydlig med att Zigiotti Olmes spelstil definitivt kan göra skillnad.

– Julia är en kreativ spelare som är väldigt bra i ytan mellan motståndarens backlinje och mittfält. Den positionen spelar hon i väldigt tydligt i Göteborg och den ytan vill vi åt även i landslaget”, säger Gerhardsson till SVT Sport.

Landskampen mot också VM-klara Italien spelas i Cremona på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet