Foto: BILDBYRÅN

Förbundsjuristen: ”Det är ett nytt scenario”

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli svårt för fotbollsföbundets disciplinnämnd att bestämma hur man ska avgöra den avbrutna matchen mellan

Jönköping Södra och Östersund. 17-åringens agerande är en helt ny situation i svensk fotboll.

SVT Sport listar de fem olika sätten matchen kan sluta på.

17-åringen från Södertälje som sprang in på planen i allsvenska matchen mellan Jönköping Södra och Östersund har inte kunnat knytas till någon av klubbarna. Han verkar vara en så kallad ”neutral” person.  

Och det är just det som är det ovanliga i situationen och som gör det svårt för disciplinnämnden att veta vilket av lagen de ska tilldela segern.

– Det är ett nytt scenario. De gånger matcher hittills har avbrutits har det alltid gått att knyta till supportrar, säger SvFF:s förbundsjurist Anders Hübinette.

Disciplinnämnden bestämmer hur matchen ska avgöras. Och de har ett regelverk att luta sig mot, men vid situationen med 17-åringen lämnar det en del öppet för tolkning.

Så kan matchen sluta

Matchen kan sluta på fem olika sätt, beroende på vem disciplinnämnden anser ansvarig:

* Om en av föreningarna anses ansvarig för att matchen avbrutits, ska motståndarna tilldelas segern och 3-0 i matchen.

* Om nämnden anser att båda lagen är ansvariga för avbrottet, får ingen av dem poäng och tilldelas 0-3 i målskillnad.

* Nämnden kan hänvisa till ”särskilda skäl”, då återupptas matchen där den avbröts.

* Om det anses finnas ”synnerliga skäl”, då bestämmer nämnden antingen att resultatet vid avbrottet ska gälla eller att matchen ska spelas om.

* Om någon av föreningarna brustit i sitt arbete med säkerhet och ordning kan de även dömas till böter.

Synnerliga skäl har använts en gång tidigare för två år sedan, vid mötet mellan Djurgården och Helsingborg. Då var det djurgårdsupportrar som stormade fotbollsplanen vilket ledde till att matchen avbröts, men nämnden tog dödsmisshandeln av en djurgårdssupporter utanför arenan i beräkning, när de fattade sitt beslut.

Riksombudet: ”Ska bilda mig en uppfattning”

Förbundets riksombud Artur Ogelid håller just nu på att utreda vad som har hänt. De närmaste dagarna ska han lämna in en anmälan till disciplinnämnden.

– Jag ska bilda mig en uppfattning om min syn på föreningarnas ansvar. I min anmälan kommer jag ha ett förslag på vad som ska ske beträffande matchen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.