22 svenska fotbollsmatcher misstänkta för matchfixning 2020. Foto: SVT.

Efter disciplinnämndens dom: Svenska fotbollförbundet vill att Fifa ska stänga av spelarna

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten friade den ex-allsvenske fotbollsspelaren från spelfusk och mutbrott.

Trots det dömdes han i dag till fyra års avstängning av Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd.

Och nu ska förbundet be Fifa att stänga av spelarna över hela världen.

– Vi kommer att gå in med en begäran till Fifa, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg till SVT Sport.

När Malmö tingsrätt i somras kom med sina domar i det uppmärksammade matchfixningsärendet blev två av spelarna, en ett utlandsproffs med allsvenska meriter, och en landslagsspelare i futsal, friade.

Men båda dessa dömdes i dag av Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd. Utlandsproffset stängs av i fyra år, medan futsalspelaren stängs av i sex år.

Matchfixning

– I tingsrätten handlar det om att bevisa att något är ställt utom allt rimligt tvivel, att personen har gjort det. Så fort det finns rimligt tvivel ska personen frias. I det här antimatchfixningsreglementet har vi lägre beviskrav. Ett beviskrav som är högre än sannolikt men lägre än bortom rimligt tvivel, säger Erlend Stavehaug till SVT Sport, och fortsätter:

– Riksidrottsnämnden har sagt att man kan tolka det som att det ska vara klart sannolikt. Når man upp till den nivån ska man fällas för det. Och disciplinnämnden bedömer att det är klart sannolikt att de begått de här förseelserna. Och även tingsrätten hade en passus om att de tyckte att det var sannolikt.

Ska kontakta Fifa

Spelarna har, efter en begäran från Svenska fotbollförbundet, varit avstängda över hela världen under utredningen. Och nu kommer förbundet att lämna in en begäran till Fifa att disciplinnämndens dom ska få effekt över hela världen.

– Vi kommer att gå in med en begäran till Fifa för att få en ”world wide effect”, bekräftar förbundsjuristen Christine Stridsberg för SVT Sport.

Hur pass vanligt är det att de går med på en sådan begäran?

– Vi har, tack och lov, inte haft jättemånga sådana fall. Men de vi har haft har gått igenom.

”Allvarliga förseelser”

Längden på avstängningarna (tidigare var den längsta matchfixningsavstängningen fem år, i samband med AIK-IFK Göteborg 2016), visar att disciplinnämnden ser ytterst allvarligt på de aktuella fallen, varav en av matcherna gällde allsvenskan där ett gult kort ska ha tagits med flit, och resten matcher i division fem där en spelare tagit emot mutor för att laget skulle förlora.

– Det är allvarliga förseelser som har gått mot antimatchfix-reglementet, och går emot det som svensk fotboll står för. Och en omständighet som är försvårande är att man går in och manipulerar en match på den absolut högsta nivån: Allsvenskan för herrar, säger Erlend Stavehaug.

Alla spelare hävdar sin oskuld.

ARKIV: Matchfixning: Så kan det gå till (15 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet