Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson menar att familjeläktaren på Tele2 arena kan komma att flyttas. Foto: Bildbyrån

Djurgården överväger att flytta familjeläktaren

Uppdaterad
Publicerad

När de värsta våldsamheterna utbröt på Stockholmsderbyt i går kastades pyrotekniska pjäser och slagsmål utbröt med poliser.

Alldeles intill satt barnfamiljer på arenans familjeläktare.

– Det måste vi titta närmare på om det går att lösa på något annat sätt, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige, Mats Jonsson, till SVT Sport.

Mats Jonsson är bedrövad över det som hände i går. Han säger att klubben kommer att göra en nogrann analys av vad som skedde, och om man brustit på något sätt. Jonsson menar att man måste var ödmjuk och öppen och varken säga att man inte gjort något fel eller tvärtom.

– Vi måste i lugn och ro titta på detta, säger Jonsson till SVT Sport.

– Vi hade ganska bra koll innan på att det kunde hända något och gjorde våra förberedelser utifrån den informationen. Jag tycker också att vi gjorde det vi kunde när bråken väl satte igång. Möjligtvis kan man diskutera tidsaspekten, när man skulle brutit matchen.

Men att förhindra människor som väljer att slänga bangers och tända bengaler, menar Jonsson, i princip är omöjligt.

– Bangers är så små att det är omöjligt att stoppa med den visiteringen vi enligt gällande lagstiftning kan och får göra.

”Kan aldrig garantera något fullt ut”

Men att ni visste att något kunde hända, förberedde er på det, och det ändå hände – betyder det att man inte kan garantera säkerheten på ett derby?

– Man kan aldrig garantera något helt fullt ut. Säger man det som säkerhetsansvarig så är man inte verklighetsförankrad, säger Jonsson, som redan nu innan klubbens analys är klar, är självkritisk till en sak; Att man kan fundera på om familjeläktaren ska vara så nära bortasuppportrarna på arenan.

Är det rimligt att barnfamiljer sitter så nära bortasupportrarna?

– Nej, det är en bra fråga. Det måste vi titta närmare på om det går att lösa på något annat sätt, med annan placering eller större avspärrningsområden.

– Det är ju lika illa om du och jag får en banger i huvudet som en barnfamilj egentligen, men samtidigt är det ju extra viktigt att inte skrämma iväg barn och ungdomar från våra matcher. Där de satt i går var inte en bra plats.

Kan du rekommendera en barnfamilj att gå på derby på Tele2 arena nästa gång?

– Ja det vill jag ju göra. Vi vill att alla ska kunna gå och se på fotboll och känna sig säkra.

KLIPP: Stockholmderbyt avbröts efter skandalscener

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurgården ledde med 1–0 när det utbröt ett storbråk på planen och bangers och bengaler regnade in från läktaren. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.