Djurgården skrämde bort derbyspöket – första segern sedan 2011

I september 2011 besegrade Djurgården senast AIK i ett allsvenskt derby – till idag.

En knapp kvart från slutet skruvade Aslak Witry elegant in en frispark fram till 1-0 – Djurgårdens första mål på de tre senaste matcherna.

– Det har lagt ner ett par timmar nu efter träningar och tränat frisparkar. Det är skönt att den gick in, säger segerskytten till SVT Sport.

Den regerande mästaren, Djurgården, har inlett säsongen knackigt och hade vunnit två av de sex senaste matcherna inför dagens derby. I de två senaste matcherna hade de inte lyckats göra mål.

I mötet med AIK var det två lag som skapade en del chanser var. Bland annat hade Emir Kujovic ett par chanser, där den bästa kom efter en kvartsspel, men Kujovic träffade aldrig målet.

”Skönt för många Djurgårdare att ha brutit den där obehagliga sviten”

Tio minuter in i den andra halvleken tilldömdes AIK en frispark i ett bra läge, där Sebastian Larsson fick på en ordentlig träff, som lika gärna kunde resulterat i 1-0.

Istället var det norrmannen, Aslak Witry, som klev fram i och placerade in en frispark. Witry som avgjorde Djurgårdens senaste segermatch mot Falkenberg på tilläggstid.

Efter 16 försök utan att lyckas besegra AIK i allsvenskan kan Djurgården jubla över en seger.

– Jag tror det är skönt för många Djurgårdare att ha brutit den där obehagliga sviten, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf till SVT Sport.

AIK har bara en seger på de åtta senaste matcherna av årets allsvenskan.

– Vi gör det bra defensivt och släpper inte till någonting, förutom situationen precis före målet som leder till en frispark, säger AIK:s tränare Rikard Norling till Dplay.