Stefan Johannesson, domarchef. Foto: BILDBYRÅN/SVT

Chefen förbereder domarna för tystnaden: ”Det blir lite konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen publik i svensk elitfotboll. En ovan situation för både spelare och domare.

– Jag tror det kommer bli väldigt avvaktande i början, lite konstigt, säger domarchefen Stefan Johannesson till SVT Sport.

Coronapandemin sköt fram premiäromgången i allsvenskan till den 14 juni. Viruset gör även att lagen kommer att ha rätt till fem byten under matcherna.

Nytt i år är även att domarna kan petas från allsvenskan.

– Vi kommer att gå mot en mer konkurrensutsatt situation, som vi kanske har saknat de senaste åren, sa domarchefen Stefan Johannesson till SVT Sport för några dagar sedan.

Matcherna kommer även att spelas utan publik. Det blir en ovan situation, både för spelarna och domarna.

– Vad vi försöker pränta in i domarna nu är att man förbereder sig mentalt på att det kommer vara väldigt tyst. Jag tror det kommer bli väldigt avvaktande i början, lite konstigt. Jag har själv dömt matcher i Europa när det har varit tomt på läktarna och det är väldigt annorlunda. Man måste verkligen sätta in sitt ”mindset” och prata med sig själv hela tiden: ”Fokus, fokus, fokus”, säger Johannesson.

”Mycket svårare”

– Det är lätt att man känner att ”vadå, det här är en träningsmatch”, men det är ju inte det.

På ett sätt kanske det är lättare och på ett sätt svårare?

– Personligen så tycker jag att det är svårare. Mycket svårare, många kollegor till mig som dömer idag, de gillar ju det här trycket när man hör publiken.

– Spelarna också...man får publiken med sig, eller mot sig i vårt fall kanske oftast. Så jag tycker att det är svårare att vara där och då i stunden när du inte har någon publik.

ALLSVENSKA STJÄRNAN: Nyfödda tvillingar höll Ajdarevic vaken: ”Lätt var det inte”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.